Коначно завршена 23. редовна сједница Скупшине града: Одборници нису усвојили информацију о поскупљењу паркинга

Јана Кезић
Коначно завршена 23. редовна сједница Скупшине града: Одборници нису усвојили информацију о поскупљењу паркинга

БАЊАЛУКА - Након маратонског засиједања коначно је завршена 23.редовна сједница Скупштине града Бањалука, а пред одборницима су се нашле 54 тачке дневног реда, од којих је већина усвојена.


Највише се ипак говориоло о информација о поскупљењу паркинга у граду, коју одборници нису усвојили.

Предсједник Скупштине града  Љубо Нинковић је казао да су побиједили градску администрацију, јер нису дозволи поскупљење паркинга у граду.

Када је ријеч о издавању бесплатних карата за паркинг, како каже, тражили су да се доставе прецизна имена и презимена људи који имају карате.

- То сам тражио од електронског система паркинг службе, а не од градоначелника, како би тај списак био вјеродостојан, односно да знамо колико је људи заиста добило те карте - рекао је Нинковић. 

Како каже, у потпису документа је шеф кабинета градоначелника, а други лист нема ни печат, као ни потпис.

- Ми не знамо да ли је онда овај списак много већи, али је свакако прекршио дозвољни број - казао је Нинковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је да је Градска управа закочена када је ријеч о објавама одлука у "Службеном гласнику", јер је секретар на боловању, те да је одлука о мијењању паркинг зона чврста и одлучна и иде се у том правцу.

Станивуковић каже да је жеља да се у Бањалуци његује култура саобраћаја што је у складу са Стратегијом јавног превоза у Бањалуци.

-Бањалука води социјално одговорну политику и дали смо све да ријешимо гужве и центар града ослободимо од аутомобила. Све ће то бити једна саобраћајна револуција у нашој Бањалуци и то је нови град о коме све генерације маштају - рекао је Станивуковић.

 

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић изјавио да је да ова странка никада није била за поскупљење, као и да су заједно са коалиционим партнерима и грађанима извојевали још једну побједу, јер су цијене паркинга враћене на старо.

Он је истакао да ће у наредном периоду покренути нове кривичне пријаве против градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића због злоупотребе положаја када је ријеч о повлаштеним паркинг-картама.

- Имамо самовољу градоначелника и борићемо се против тога свим легалним и законским легислативама - рекао је Топић.

Одборник СНСД-а Бојан Пећанац рекао је да сага око паркинга траје већ мјесец дана, те да је Станивуковић одлуку о безбједности саобраћаја искористио да направи правилник и промијени зоне, те повиси цијене.

- И ниједна од тих одлука није објављена у Службеном гласнику - поручио је Пећанац.

Он је навео да су тражили информацију о дневним приходима од паркинга и добили одговор да је у питању 10.000 КМ, те да буџет је оштећен за тај износ, који није мали и не може се занемарити.

Пећанац је подсјетио и да одлука о паркингу није дошла на разматрање пред одборнике.

Одборници данас нису прихватили годишњи извјештај бањалучког предузећа „Водовод", док је за план пословања за ову годину овог предузећа гласала већина.

Није усвојен ни извјештај о пословању за 2022. годину предузећа „Топлане" Бањалука, а потребан број гласова добио је извјештај о пословању бањалучке „Чистоће".

Усвојен је и приједлог одлуке о давању сагласности за закључење уговора о замјени некретнина које су у својини „Синема тауера" за некретнине у својини града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана