Комуналној полицији стижу бројне пријаве: Власнички пси нападају чешће од луталица

Маја Станојевић
Комуналној полицији стижу бројне пријаве: Власнички пси нападају чешће од луталица

БАЊАЛУКА - Неодговорни власници паса, који своје љубимце држе у лошим условима, представљају разлог за забринутост и повод због којег се многи одлуче да поднесу пријаве комуналној полицији.

Горан Милојевић, предсједник Удружења грађана “Кербер” које се бави бригом о напуштеним псима, рекао је за “Глас Српске” да бројни власници олако одлучују да купе пса иако нису свјесни шта су њихове дужности и обавезе као власника.

- Неодговорно власништво је велики проблем па би надлежне службе требало да пооштре казне за људе који нису у стању да одговорно и примјерно брину о псима јер би једино на тај начин била смањена њихова немарност - нагласио је Милојевић.

Како је казао, многи желе да имају пса за кућног љубимца, али нису у стању да се брину о њему.

- Сваки пас заслужује дом, али сваки дом не заслужује пса, позната је изрека, јер посједовање пса је лични избор који са собом носи низ одговорности. Свакодневно се сусрећемо са проблемима занемаривања, јер су људи при доношењу такве одлуке непромишљени те не размишљају о штети која може произаћи из њихове неодговорности - каже Милојевић.

Из комуналне полиције рекли су да су узроци бројних пријава неадекватна брига власника као што је вођење паса без повоца, држање у неуредним боксовима, те пуштање животиња на дјечја игралишта. Нагласили су да несавјесни власници ризикују да плате казну између 100 и 1.000 КМ.

- За првих седам мјесеци ове године је запримљено 16 грађанских пријава због напада власничких паса, док су у истом периоду прошле године пријављена четири напада - рекли су из комуналне полиције.

Према њиховим ријечима, од јануара до јула ове године медицинску помоћ након угриза власничког пса потражило је пет Бањалучана, док су током истог периода прошле године због озбиљних повреда поднесене двије пријаве против неодговорних власника.

- Највећи број напада на улицама починили су управо власнички пси, а ове године забиљежено је пет позива због напада паса луталица. Евидентиране су и двије пријаве због угриза паса луталица - саопштили су из комуналне полиције и додали да прошле године комунална полиција није имала проблема са нападима или угризима напуштених паса.

Проблем луталица у граду, прије свега, настаје као посљедица неодговорног власништва, а једно од рјешења је удомљавање напуштених паса.

- Апелујемо на суграђане који желе да удоме пса да нам се јаве, јер се ради о псима који су припремљени за удомљавање - кажу из комуналне полиције. 

Азил

Према подацима комуналне полиције, у азилу у Рамићима тренутно је смјештено 140 паса луталица, а на Мањачи њих 40.

- Ради се о псима који су смјештени у азил ове и ранијих година. Пси у азилу на Мањачи спремни су за удомљавање - наводе из комуналне полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана