Комунална опрема често на мети вандала: Уништавају знакове и краду поклопце са шахтова

Сара Бојанић
Комунална опрема често на мети вандала: Уништавају знакове и краду поклопце са шахтова

БАЊАЛУКА - Уништавање комуналне опреме и саобраћајне сигнализације честа је појава у граду, а само током прошле године за санацију ових оштећења издвојено је око 54.000 марака.

Потврдили су то за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове у Градској управи и додали да штета најчешће настаје усљед саобраћајних несрећа, али и због несавјесних појединаца који намјерно уништавају градску имовину.

- На удару вандала најчешће је вертикална саобраћајна сигнализација, а грађани неријетко пријављују и недостатак поклопаца на шахтовима - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Додали су да су дежурној служби Одјељења за инспекцијске послове, али и Одјељењу комуналне полиције у јануару ове године пријављена два случаја оштећења комуналне опреме од стране непознатих починилаца.

Из Градске управе још једном су апеловали на све суграђане да чувају заједничку имовину, те да све неправилности пријаве надлежним градским службама путем апликације “Грађанска патрола” или директно надлежним одјељењима.

- Путем апликације “Грађанска патрола” запримљено је 98 пријава оштећења комуналне опреме и саобраћајне сигнализације у току 2021. године - навели су из Одјељења за комуналне послове.

Према њиховим подацима, апликација тренутно има више од 8.900 корисника, а тај број расте из дана у дан.

- Апликација је суграђанима доступна од 26. априла 2018. године и намијењена је за анонимну пријаву оштећења комуналне опреме и саобраћајне сигнализације које је потребно санирати - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Миланка Д. из насеља Обилићево казала је да неријетко примјећује уништене или оштећене саобраћајне знакове у граду, нарочито након викенда.

- Претпостављам да се дешава да пијани возачи намјерно или ненамјерно оштећују саобраћајну сигнализацију, али то може бити велики безбједносни проблем, не толико Бањалучанима, колико посјетиоцима из других градова. Мислим да би надлежне службе требало да ураде нешто како би ову појаву смањиле на минимум - рекла је ова Бањалучанка.

Казне

Из Одјељења за комуналне послове појаснили су да се новчане казне за физичка лице крећу од 100 до 1.000 КМ.

- За физичко лице новчана казна за уништавање или оштећење комуналне опреме и саобраћајне сигнализације креће се од 200 до 1.000 КМ. Новчаном казном од 500 до 7.000 КМ биће кажњено правно лице, а одговорно лице у правном субјекту казном од 200 до 1.800 КМ - појаснили су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана