Комунална опрема често на мети вандала: Уништавају клупе и саобраћајне знакове

Јана Кезић
Комунална опрема често на мети вандала: Уништавају клупе и саобраћајне знакове

Уништавање комуналне опреме у граду све је чешћа појава, о чему свједочи и податак да су само у току ове године већ утврђена 82 случаја уништавање комуналне опреме и саобраћајних знакова, док је у прошлој години забиљежено 209 неправилности.

Потврдили су то за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове у Градској управи, гдје су истакли да су саобраћајни инспектори током ове године на саобраћајним знаковима утврдили 47 неправилности, а на ознакама аутобуских стајалишта 35.

Упркос сталним апелима надлежних служби да се чува комунална опрема, јер се финансира из градског буџета и служи свим становницима, обијесни појединци је уништавају исписивањем графита, лаковима у спреју и лијепљењем наљепница. На мети вандала најчешће су саобраћајни знакови, клупе, канте за смеће, дјечија игралишта, која оштећују под окриљем ноћи.

- У току прошле године саобраћајни инспектори су утврдили 209 неправилности на саобраћајним знаковима и ознакама аутобуских стајалишта - казао је саобраћајни инспектор Коста Марјановић за “Глас Српске”.

Појаснио је да је током 2022. године утврђено 109 неправилности на саобраћајним знаковима, док је на ознакама аутобуских стајалишта забиљежено 100 неправилности.

- Најчешће неправилности подразумијевају оштећења табли саобраћајних знакова, обарање стубова са саобраћајним знаковима, оштећења истих на којим су постављени саобраћајни знакови као и обарање и оштећења стајалишних ознака - казао је Марјановић.

Појаснио је да податке о томе колико је оштећен буџет града, те какав је тренд у овој години у односу на прошлу када је ријеч о броју оштећења на сигнализацији, имају управљачи пута.

- Поред саобраћајне инспекције, надзор над саобраћајном сигнализацијом врше и службеници Министарства унутрашњих послова, односно Полицијска управа Бањалука те да неправилности достављају директно управљачу пута, тако да наведени подаци могу одступати - казао је Марјановић.

Даница Керкез из насеља Борик каже да током шетње градом често примјећује уништене или оштећене саобраћајне знакове у граду.

- То се посебно види након викенда. Претпостављам да се дешава да пијани возачи намјерно или случајно оштећују саобраћајну сигнализацију, али то може бити велики безбједносни проблем - рекла је Керкезова.

Са њом је сагласна и мјештанка Лауша Љубица Пекић.

- Појединци уништавају јавну имовину, саобраћајне знакове, клупе, канте за смеће, а због њих испаштамо сви. Мислим да се овоме може стати у крај видео-надзором или чешћим полицијским патролама - казала је Пекићева.

Казне

Из Одјељења за комуналне послове раније су појаснили да се новчане казне за физичка лице крећу од 100 до 1.000 КМ.

- За физичко лице новчана казна за уништавање или оштећење комуналне опреме и саобраћајне сигнализације креће се од 200 до 1.000 КМ. Новчаном казном од 500 до 7.000 КМ биће кажњено правно лице, а одговорно лице у правном субјекту казном од 200 до 1.800 КМ - навели су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана