Комуналије нису посао Центра за село

Весна Поповић
Комуналије нису посао Центра за село

Бањалука - Центар за развој и унапређење села мора бити окренут задацима из своје примарне надлежности а то су развој руралних подручја и унапређење пољопривреде а не да се бави комуналним пословима као што је изградња и управљање сеоским водоводима.

Зато је Центар добио задатак да направи модел управљања водоводним системима, који ће бити предати или предузећу које се бави том дјелатношћу или фирми која ће бити оснивана.

Изјавио је то јуче градоначелник Слободан Гаврановић нагласивши да је такав закључка донио Савјет за привреду, запошљавање, финансије и буџет на јучерашњој сједници.

- Оцјена Савјета је да Центар од три милиона КМ које добије из буџета, половину троши на радну снагу и друге трошкове што оставља врло мало новца за развој села и унапређење пољопривредне производње - казао је Гаврановић.

Истакао је да је Скупштина града давно донијела закључак о  реорганизацији Центра за развој села али да се тај процес и даље није помакао са мртве тачке.

- Било је предвиђено да Центар и Одјељење за комуналне, стамбене и послове саобраћаја направе модел управљања  сеоским водоводима, који ће предложити скупштини. До данас нисмо добили никакав приједлог - објаснио је Гаврановић.

Према његовим ријечима, Савјет је разматрао и прихватио извјештаје о раду за 2015. и програме рада за ову годину Центра за развој и унапређење села, Туристичке организације града  и Градске развојне агенције.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић рекао је да је рјешавање проблема управљања сеоским водоводима неизвјесно.

- Имамо закључак Скупштине града да све институције које се баве снабдијевањем становништва водом буду под једним кровом, али  комплетни водоводни системи нису интегрисани у јединствене технолошке цјелине, како би по закону и био ред. Не очекујем да ће се у блиској будућности пронаћи коначно рјешење за ово питање -  навео је Шарић.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да је програм рада ТОБЛ- а за ову годину усмјерена ка даљем развоју туристичке понуде града.

- Приоритет ће бити даља промоција наше понуде на тржиштима  на којима нисмо били до сада присутни у већој мјери, западне Европе и Израела. Надамо се да ћемо крајем маја угостити чланове свјетске асоцијације туристичких новинара којима би требало да представи љепоте Бањалуке - казао је Барашин

Скупштина града

Сједница Скупштине града биће одржана данас са почетком у десет часова. Одборници би требало да разматрају 41 тачку међу којима су извјештаји већине градских институција, установа и предузећа о раду и пословању за прошлу годину, уз програме рада за 2016. годину. На дневном реду требало би да се нађе и доношењу Регулационог плана  за саобраћајно чвориште код Кастела те израда зонинг плана подручја посебне намјене "Парк шуме Старчевица".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана