Комплекс на паприковцу ријешиће проблем паркирања возила

Срна
Комплекс на паприковцу ријешиће проблем паркирања возила

БАЊАЛУКА - Саобраћајни комплекс који се гради у бањалучком насељу Паприковац биће завршен уз максималан ангажман Владе Републике Српске и извођача радова, а знатно ће допринијети растерећењу саобраћаја у овом и околним насељима и ријешиће проблем паркирања возила, саопштено је из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

У саопштењу је наведено да је објекат за стационарни саобраћај и комерцијалне садржаје јако комплексан самим својим положајем, те захтјеван за изградњу, пошто су четири етаже укопане у земљу са двије стране, сјеверне и западне.

"До сада је на Ламели три урађено око 95 одсто радова, на Ламели два око 80 одсто, док је на Ламели један до сада урађено око 70 одсто радова", наведено је у саопштењу.

Поводом најављеног перформанса појединих политичких субјеката у граду Бањалука, а ради спречавања дезинформација и слања погрешне слике у јавности о градњи саобраћајног комплекса на Паприковцу, из УКЦ-а Републике Српске истичу да је при извођењу радова било пуно проблема узрокованих специфичностима терена, временским непогодама, пандемијом вируса корона, глобалним проблемима инфлације и набавке робе који су проузроковали кашњења у динамици извођења.

На кашњење и застоје у динамици радова је утицала и епидемија вируса корона јер је било мање радне снаге усљед многих боловања и разних рестрикција и закључавања, а сама епидемија је утицала и на несташицу и застоје у испоруци материјала и опреме.

"Тешка политичка ситуација у свијету проузроковала је проблеме са испоруком и набавком материјала што је утицало на динамику радова, а на захтјев извођача уз одобрење надзорног органа Дирекције за обнову и изградљу продужен је рок за изградњу објекта", појашњавају у УКЦ-у Републике Српске.

На локацији Паприковац у посљедњих пет година повећан је број услуга, а у току је имплементација неколико значајних пројеката као што су "Изградња и опремање намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести УКЦ Републике Српске", "Дјелимична санација објеката Матернитеа и Клинике за инфективне болести", "Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока УКЦ Републике Српске".

Према Закону о облигационим односима Републике Српске, иако је уговорено да се цијена радова неће мијењати у случају да се послије закључења уговора повећају цијене елемената на основу којих је она одређена, извођач може, и поред овакве одредбе уговора, захтјевати измјену цијене радова, ако су цијене елемената повећане у толикој мјери да би требало да цијена радова буде већа од 10 одсто, и то само разлику у цијени која прелази 10 одсто, напомињу у УКЦ-у Републике Српске.

Извођач радова "Марковић инвест РМ" обратио се УКЦ-у Републике Српске за повећање уговорне цијене на основу поскупљења материјала и радне снаге на тржишту, а све у складу са елаборатима са анализама цијена и обрачуну разлике у цијенама који то доказују.

УКЦ Републике Српске обратио се Влади Републике Српске са захтјевом да одобри средства у складу са Законом о облигационим односима Републике Српске.

Из УКЦ-а поручују да би појединцима било паметније да се баве проблемима у граду Бањалука и исправљању својих погрешних потеза који иду на штету грађана Бањалуке, а то су повећање цијене паркинга у граду, уништавања већ постојећих паркинга као и губитка спорова у самом центру Града, а који се тичу директно паркинг простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана