Комаровски голубови мамили уздахе

Данијела Стоканић
Комаровски голубови мамили уздахе

Бањалука - Црвени комаровски голуб узгајивача Николе Шишка из Ливна побједник је изложбе ових птица која је организована јуче у познатом бањалучком ресторану "Алас".

Њему је пехар уручио организатор изложбе и најпознатији узгајивач голубова на подручју града Бањалука, али и шире, Стеван Тртић.

- Шишков голуб је заиста био најљепши и заслужено је освојио велики пехар. Није било лако прогласити побједника у конкуренцији од 120 голубова искључиво ове врсте. Изложба је привукла пажњу бројних љубитеља птица и ситних животиња из града, Републике Српске и иностранства - казао је Тртић.

Ову манифестацију девету годину заредом организује Удружење узгајивача и љубитеља ситних животиња Бањалука. Својеврсне експонате изложило је 35 голубара из Словачке, Мађарске, Њемачке, Србије, Хрватске, Аустрије, Републике Српске и ФБиХ...

- Поносан сам на изложбу, јер за њу зна цијела Европа. Из године у годину број експоната, излагача и посјетилаца је све већи. Иначе, и ми редовно одлазимо у друге земље на изложбе овог карактера. Ово је, између осталог, била прилика да љубитељи ових животиња међусобно размјењују, купују и продају комаровске голубове - рекао је Тртић.

Пехарима је награђено неколико излагача из Њемачке, Србије, Хрватске и БиХ.

Црни комаровски голуб излагача из Њемачке Владимира Чабраје на овој изложби изабран је међу пет најљепших. У свом кавезу, како каже, само ових голубова има око 80, не рачунајући друге врсте ових ситних животиња.

- Конкуренција је била јака, јер су комаровски голубови, ма које боје били, прелијепи - истакао је Чабраја.

Дервенћанин Милован Мартић на изложби се представио са десет голубова.

- Првенствено, ова изложба за нас љубитеље комаровских голубова је дружење, на којем размјењујемо мишљења и голубове. Та врста голубова је врх голубарства - рекао је Мартић.

Додао је да се цијена ових голубова креће од 50 па до 500 евра.

 

Лознички голуб

Међу гостима на изложби био је међународни судија и инструктор Ратко Иванковић из Лознице.

- Част ми је што сам дио ове манифестације. Имам око 50 комаровских голубова. Оформио сам расу лозничких голубова, коју сам створио укрштањем три друге расе. Лознички голуб је признат у Европи - истакао је Иванковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана