Комарци напаст и у јесење дане

Јасмина Перишић
Комарци напаст и у јесење дане

Бањалука - Појава комараца, која је атипична за ово доба године, изненадила је становнике појединих насеља попут Старчевице и Аде али не и стручњаке. Они истичу да није често али да осим љета и јесен одговара овој напасти.

Становник Старчевице Далибор Вукић пожалио се да током љета, није било ове врсте инсеката као посљедњих седмицу или двије.

- Није ми јасно од куда сада комарци, у октобру, на свега неколико степени изнад нуле. Не памтим да сам икада у ово доба године имао толико проблема од комараца. Ни љети нисам имао тридесетак убода по рукама и ногама колико ове јесени. Жесток свраб и прави пликови од ових ситних крвопија знају ме тргнути из сна - казао је Вукић.

Истакао је да је морао да купи средства за уништавање ове врсте инсеката и премазе за кожу како га не би више боли.

У предузећу "Еко-бел", које је задужено за запрашивање комараца,  кажу да је ријеч о малом броју такозваних кућних комараца, које је привукла топлота и влага.

- Иако ми нисмо на то навикли као становништво у региону,  нарочито у Војводини, Новом Саду и Београду. Јесте необично али комарци нису ријеткост у ово доба године. Људи су почели да грију, а комарцима за полагање ларви пријају топлота и влага. Такође их има тамо гдје је висок ниво подземних вода и у насељима гдје су неријешени проблеми канализације - рекли су у "Еко-белу".

Нагласили су да грађани не треба да се изненаде уколико се усред падавина, појави мањи број комараца.

- С кишом често долази до изливања воде у подрумске просторије, па је могуће да се ту комарци појаве. Ту полажу јаја, гдје због влаге не могу да пропадну. Пије мјесец их је било највише у Чесми и Ади управо ради фактора које сам споменуо, па смо тада радили посљедње запрашивање, које није било најављивано у медијима - казали су у "Еко-белу".

Додали су да се у овој акцији запрашивао и дио насеља Паприковац, Куљани и Лазарево.

- Сада ипак нема толико комараца, да би вршили неке масовније акције уништавања ове врсте инсеката. Током читавог прољећа и љета радили смо  ларвицитне третмане, јер лакше је уклонити ларве, него дизати читаву машинерију за запрашивање комараца. Поред овога радили смо минимално два велика третмана и по потреби по насељима колико је било захтјева - истакли су у  "Еко-белу".

Карактеристике

Комарци су најактивнији у сумрак или у рано јутро, односно током ноћи, када је израженија влажност ваздуха и нижа температура. Настањују сва подручја на свијету, осим поларних подручја, пустиња и подручја виших од 1.500 метара надморске висине, али најчешће их има у близини воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана