“Коло српских сестара” - Љубав уткана у пешкире за крштења и свадбе

Јасмина Салопек, Божица Млађеновић
“Коло српских сестара” - Љубав уткана у пешкире за крштења и свадбе

БАЊАЛУКА - Чувари културне баштине и традиције, “Коло српских сестара” из Бањалуке, деценијама пружају хуманитарну помоћ онима којима је то најпотребније, а поред тога баве се и везењем пешкира, који посебан значај добијају на свадбама и крштењима.

Пешкири, које стварају вриједне руке чланица “Кола”, нису обични комад платна, већ су у њима испреплетени љубав и пажња, а у себи чувају богату традицију, која се преноси са кољена на кољено.

Предсједница бањалучког “Кола српских сестара” Босиљка Хербез рекла је за “Глас Српске” да свакодневно много жена, чланица удружења, посвећено ради на сваком детаљу који је са великом пажњом извезен на пешкиру.

- Своје радове продајемо у Храму Христа Спаситеља, а заинтересованост грађана варира из дана у дан. Нажалост, мало жена је заинтересовано за овакву врсту умјетности па некада нисмо у могућности да направимо велики број пешкира, колико знају бити тражени - рекла је Хербезова.

Према њеним ријечима, сама израда нема одређен период, јер све зависи од спретности и брзине везиље.

- У “Колу српских сестара” сваки пешкир носи причу, сваки бод носи традицију, а свака сестра носи љубав према својој заједници. За један вез нам је потребно обично платно и конац, који набављамо у продавницама метраже и позамантерије - навела је она.

Према њеним ријечима, материјал купују од продаје радова, али и од помоћи хуманих људи, али и града те цијена пешкира зависи од саме дужине и веза, а најчешће чипка краси рубове.

- Помоћ града не изостаје, на годишњем нивоу нам увијек помогну, али и онда када ми сами затражимо помоћ - рекла је Хербезова.

Она је додала да им град пружа велику подршку када су неке прославе у питању, јер од њих купују славне колаче и жито.

- Правили смо колаче сада за прославу Светог Саве у Храму Христа Спаситеља, али подрушку имамо и од Борачке организације, јер и за њих некада знамо правити шта им затреба - појаснила је Хербезова те истакла да за њихове радове интересовање показују и туристи.

Како је навела, имају готово 50 чланица удружења, али им увијек добро дође још који пар руку.

- Волонтери су увијек добродошли у наше удружење. Помажемо старим и изнемоглим људима, вишечланим породицама, борцима и онима који нам се, мимо ових категорија, обрате за помоћ - истакла је она и додала да у удружењу не мањка волонтера из средње школе, али и оних који су запослени па нађу времена за хуманитарни рад.

“Коло српских сестара”, од оснивања, непрестано се ангажује те подијеле око 400 пакета, а малишане и њихове породице нарочито усрећују за Божић, Васкрс и за Светог Николу, када организују подјелу пакетића најмлађима.

Подршка

Народни посланик Небојша Дринић недавно је посјетио “Коло српских сестара” и донирао штампач овом удружењу. Босиљка Хербез захвалила је Дринићу на интересовању да помогне у њиховом раду, али и на поклону.

- Драго нам је што млади људи, као Дринић показују интересовање за хуманитарна удружења и наш рад. Захвални смо му на поклону и договорили смо се да ћемо наставити сарадњу на обострано задовољство - рекла је Хербезова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана