Колекционар Бојан Ћосић сакупља старе фотографије, књиге и одликовања: У потрази за старинама обилази сајмове и пијаце

Илијана Божић
Колекционар Бојан Ћосић сакупља старе фотографије, књиге и одликовања: У потрази за старинама обилази сајмове и пијаце

Страст сакупљања старих фотографија, књига и одликовања, за које су поједини спремни да издвоје читаво богатство, из дана у дан све је јача у колекционару Бојану Ћосићу, који жели да сачува национално благо и врати га у Републику Српску.


Ћосић је предсједник Удружења колекционара и историчара “Денаријус Бањалука”, а за “Глас Српске” каже да му је фалеристика хоби већ 15 година. Са колегама жели да очува културно-историјско насљеђе града. 

- Циљ је да прикупимо и истражимо досад необјављене материјале, те оне заборављене на неком прашњавом ормару или тавану. Обилазимо сајмове у Словенији, Бугарској, Аустрији, Хрватској и другим земљама. Примарно је изучавање и скупљање свих врста одликовања са Балкана - рекао је Ћосић.

Најдража му је албанска споменица коју су добили они који су прошли албанску голготу, а која подсјећа на велика страдања Срба.

- Ордени и медаље су оличење храбрости и части и поносан сам што их посједујем. Имам и друге војне реликвије, каква су одликовања из периода Аустроугарске, које је дијелио Франц Јозеф са почетка 20. вијека - рекао је Ћосић.

Нагласио је да се одликовања могу наћи на пијацама, али да их потомци чешће доносе на сајмове.

- Непроцјењиво је када знамо поријекло одликовања, кад имамо комплетну грађу, орден или медаљу, замјеницу или минијатуру, оригиналну кутију и указ са подацима о носиоцу одликовања - казао је Ћосић.

Овај заљубљеник у старине пронашао је документ којим госпођа из Србије упућује супрузи бана Тисе Милосављевића изјаву саучешћа поводом смрти мајке.

- Такве документе скупљамо за књигу коју планирамо да објавимо. Једна од интересантнијих ствари што сам пронашао је поклон бана Тисе Милосављевића Петру Живковићу, српском генералу, предсједнику Владе Краљевине Југославије. Ријеч је о јединственом примјерку који је 70 година био у прашини, на старом ормару у кући у Београду - рекао је Ћосић. Додао је да је то огроман албум ушивен у змијањски вез, стар 90 година, са личним потписом и посветом бана Милосављевића Петру Живковићу.

- Албум чини 200 никад необјављених фотографија Врбаске бановине. Њима бан показује љепоте Врбаске бановине и шта је све изграђено за само годину од његовог доласка. Ту је и јединствена фотографија првобитне верзије гроба Петра Пеције - казао је Ћосић.

Додао је да чува фотографије Шпире Боцарића, бана Милосављевића и тамбураша које је бан волио да слуша.

- Позвао бих све који имају старе документе и предмете од историјског значаја дан нам се обрате како бисмо их показали јавности и сачували за будуће нараштаје - закључио је Ћосић.

 

Господска улица

На аукцији у Њемачкој Бојан Ћосић пронашао је фотографије Бањалуке из Другог свјетског рата које је фотографисао њемачки официр, а његов праунук је одлучио да их прода.

- То су фотографије њемачких војника са локалним становништвом у Господској улици, као и фотографије Нијемаца како једу у Владичанском двору који су били претворили у кантину - каже Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана