Кочићев збор у Стричићима: Чувари традиције - радионице, кулинарство, борба бикова

ГС
Кочићев збор у Стричићима: Чувари традиције - радионице, кулинарство, борба бикова

Други дан Кочићевог збора, симболично назван Слобода, обиљежила су бројна културна дешавања.

У порти манастира Гомионица одржан је Књижевни час, а традиционално, посјетиоци су могли да уживају у богатој гастрономској понуди, али и чувеној борби бикова.

Богата културно – гастрономска понуда у шатору Јаблан, који већ другу годину у Стричићима поставља град Бањалука, у сарадњи са Туристичком организацијом РС, обухватила је и представљање најдужег везеног пешкира са мотивима змијањског веза, који је оборио свјетски рекорд у три категорије.

- Имамо 155 мотива, дуг је 31 метар и на њему је радило 42 везиље. Од тога је било 12 дјеце, полазника "Мале школе змијањског веза". Радили смо 8 сати, успјели смо да га завршимо, тако да смо ушли у 3 категорије: као најдужи пешкир, да у истом тренутку на пешкиру је увијек радило 30 везиља, па смо имали по највећем броју везиља и имамо најбрже урађен пешкир - Слободанка Ристић Гашић, координаторка пројекта "Дугин пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд".

Полазници "Мале школе змијањског веза", своје радове понудили су на хуманитарниј продајној изложби.

- Средства су намијењена дјеци са Дауновим синдромом и нама је јако драго што средства иду у хуманитарне сврхе, зато смо се сви потрудили да извеземо што више - навела је Софија Пузигаћа, полазница школе.

На овој манифестацији, ипак, најважнији су писци, посебно они који слиједе Кочићево дјело. Тако је представљена књига "Змијањски писци, Кочићеви сљедбеници", аутора Видосава Ђурђевића и Грозде Регодић.

- У књизи је укупно 94 писца, сабрано за неких стотињак година, послије Кочића, који су Кочићеви сљедбеници - каже Славко Танасић, предсједник удружења грађана "Свјетионик".

Сваки прави збор зачињен је и укусним залогајима, а очување традиционалних рецепата један је од основних задатака Туристичке организације РС. Посебну пажњу привукао је традиционални змијањски колач, за који сте могли да добијете и рецепт.

- Има мјеста за све о 7 до 107 и више година и надам се да ће понијети добра искуства и да ће бити наши амбасадори, који ће радо да нам се враћају - навео је Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације Републике Српске.

Нови концепт Кочићевог збора, обогатио је програм и свакако привукао разноврснију публику.

- Видјели сте да смо и Кочићев збор ребрендирали, уз нове логотипе, нове поруке, неку нову пјесму, тако да у корак је 21. вијека, али да не губи нит традиције, која је дуга 58. година - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Посјетиоци и сутра могу очекивати богат културно – умјетнички програм, уз надметање у традиционалним вјештинама и спортовима, учешће падобранаца, финале борбе бикова и концерт групе "Оне три – Мргуде" на тврђави Кастел преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана