"Кочићев збор" од 23. до 25. августа, погледајте програм

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Организациони одбор за обиљежавање 59. "Кочићевог збора" данас је на сједници усвојио програм ове манифестације посвећене српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу, која ће ове године трајати од 23. до 25. августа.

Из Градске управе саопштено је да ће први дан "Кочићевог збора" носити назив "Дан истине", други "Дан слободе", а трећи "Дан отаџбине".

Свечано отварање заказано је за 23. август у Парку Петар Кочић, када ће бити положени вијенци на споменик овом српском књижевнику и народном трибуну.

Тада ће бити додијељена и награда "Змијањче", која се сваке године додјељује младим писцима из основних школа из цијеле Републике Српске.

Првог дана, 23. августа, биће отворена изложба "Петре, ђе си да нас видиш?" аутора Перице Ивановнића на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, док ће централном улицом од 10.45 часова продефиловати глумци који ће говорити Кочићева дјела.

Истог дана биће уприличен и Сајам старих и умјетничких заната и домаће радиности, док ће у вечерњим часовима у Културном центру Бански двор бити одржана премијера филма о Ђури Дамјановићу аутора Милане Мајар, а у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Другог дана манифестације биће уприличени разноврсни садржаји у Стричићима на Мањачи, гдје ће култура и традиција са Змијања бити представљена на зборишту "Код Јаблана" у градском шатору.

Сви посјетиоци, наводи се у саопштењу, имаће прилику да учествују у радионици змијањског веза, која је предвиђена за све грађане, а биће приређена и изложба аутора Сање Бајић "Трагови".

Током истог дана сви посјетиоци имаће прилику да присуствују и модној ревији која је инспирисана змијањским везом, као и школици овог веза. Осим тога, биће уприличени домаћа традиционална кухиња и радионице, излагање и продаја домаћих производа, изложба ликовних дјела аутора Перице Јовановића, те дружење са писцима.

"Тог дана на зборишту у Стричићима биће одржан први дио бодљавине бакова за награду `Јаблан`. Ове године дио програма биће и у манастиру Гомионица, гдје је предвиђено полагање цвијећа на спомен-плочу оцу Герасиму, а након тога и књижевни час у порти манастира", пише у саопштењу.

У вечерњим часовима, на тврђави Кастел биће одржано вече сатире и стендап комедије, а наступиће стендап комичар Горан Винчић.

Завршног трећег "Дана отаџбине" у недјељу, 25. августа, у Стричићима у Цркви Успења Пресвете Богородице биће служена литургија, а након тога положени вијенци на Споменик погинулим борцима у Стричићима.

Богат културно-умјетнички програм истог дана биће одржан "Код Јаблана", односно у градском шатору, када је предвиђена и здравица градоначелника, те додјела "Кочићеве награде" овогодишњем добитнику пјеснику Матији Бећковићу.

Од 13.00 часова предвиђено је и надметање у народним вјештинама и спортовима, учешће падобранаца, те други дио бодљавине бакова и додјела награде "Јаблан".

Пред почетак овогодишњег "Кочићевог збора", у четвртак, 22. августа, у Београду у Алеји великана биће положени вијенци на гроб Петра Кочића и његов споменик у Чубурском парку, а у вечерњим часовима биће одржано књижевно вече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана