Кочић симбол слободарске идеје

Невена Бунић
Кочић симбол слободарске идеје

Бањалука - Петар Кочић је био много више од књижевника, он је био правдољуб и патриота, који се борио против окупатора за свој крај и народ. У дјелима је вјерно описао борбу за слободу. Према културној баштини коју је оставио, треба се односити са посебним пијететом.

Поручено је то на отварању 52. "Кочићевог збора" у понедјељак навече у парку "Петар Кочић" гдје је у част великог српског писца отворена изложба слика и сувенира "Кочићево Змијање".  Том приликом положени су вијенци на споменик народном трибуну.

Помоћник министра просвјете и културе у Влади Републике Српске Тања Ђаковић свечано је отворила "Кочићев збор".

- Ова манифестација има специјални карактер и једна је од најзначајних културних манифестација у Републици Српској јер окупља писце и ствараоце који његујући дух и дјело Кочића чувају сјећање на великог трибуна. Посебно ми је драго што у манифестацији учествују дјеца и млади и тако  настављају Кочићево дјело, односно његују српски језик и културу - казала је Ђаковићева.

Предсједник организационог одбора овогодишњег "Кочићевог збора", градоначелник Игор Радојичић истакао је да Кочића увијек треба посматрати као књижевника, народног трибуна и патриоту.

- Петар Кочић ће увијек бити синоним за правдољубље и слободољубље а његово дјело свједочанство времена у којем је живио. Ове године биће одржано 25 књижевних, музичких и сликарских догађаја свако вече у парку "Петар Кочић", а борба бикова и традиционално зборовање у Стричићима биће круна манифестације - истакао је Радојичић.

Аутор изложбе о Кочићевом животу, музејски савјетник Музеју РС и етнолог Владимир Ђукановић каже да му је част што је организовао изложбу у част великог писца.

- Изложено је 80 фотографија које су настајале од 1930. до седамдесетих и осамдесетих година 20. вијека на територији Змијања. На њима су приказане народне ношње, обичаји, људи, предјели, обичаји и традиционална архитектура. Изложба је припремана дуго - рекао је Ђукановић.

Наступима универзитетских пјевачких ансамбла Академије умјетности, ансамбла Здравка Ђосића и универзитетског фолклорног ансамбла "Васо Поповић" на отварању манифестације вјерно су приказани народна пјесма, ношња и обичаји Кочићевог Змијања.

Манифестација траје до недјеље, 27. августа, када је у Стричићима традиционално народно зборовање.

Београд

Делегација Градске управе Бањалуке положила је вијенац на  гроб Петра Кочића у Алеји великана у Београду. Такође положили су цвијеће и на споменик народном трибуну са Змијања у Чубурском парку, а синоћ је одржано и књижевно вече у част Петра Кочића у Удружењу књижевника Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана