Коалиција тражи Станивуковићеву оставку

Јасмина Салопек
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Грађани су незадовољни садашњим стањем у Бањалуци, због чега су алармирали СНСД-у да учини нешто по том питању, али и да покрене смјену градоначелника Драшка Станивуковића.

Рекао је ово предсједник Градског одбора СНСД-а Владо Ђајић и додао да уз подршку представника коалиције у Скупштини града, покреће петицију за опозив Станивуковића.

- Он се поиграва функцијом градоначелника, градом и судбином грађана. Заједно са својим сарадницима, самовољно, прекраја улице, тргове, прави зграде и споменике гдје хоће. Никога не пита да ли је сагласан са његовим одлукама, ни грађане ни Скупштину - истакао је Ђајић.

Како је рекао, Станивуковић се лажно представљао као борац за правду.

- Грађани који ми се  свакодневно обраћају, поред свега овог што сам навео, истичу да је Бањалука добила једног необразованог градоначелника и екипу нестручног кадра - навео је Ђајић.

Потпредсједник Скупштине града Саша Чудић је рекао да воља за смјену градоначелника Драшка Станивуковућа постоји, те да постоји много разлога за овај корак.

- Разлога за његов опозив има много, а детаљно ће бити прецизирани када се сазове Скупштина која је неопходна како би се, заједно са скупштинском већином, донијела иницијатива о покретању опозива - рекао је Чудић.

Како каже, неки од разлога су неподношење извјештаја рада градоначелника за протекли период, нетранспарентна политика, и још много тога. 

Додао је да постоји јединство коалиције која жели Станивуковићеву оставку. 

- Опозив ће бити покренут прије Нове године - закључио је Чудић. 

Одборник Уједињене Српске Невен Станић казао је да су ове три године Станивуковићевог мандата биле веома изазовне и да се никада није десило да Бањалука има овакав политички дисбаланс. 

- С једне стране имамо Станивуковића, а са друге стране скупштинску већину и између те двије стране не постоји никаква усаглашеност и договор - појаснио је Станић.

Уједињена Српска, како је рекао Станић, од почетка тражи транспарентност и "отворене карте" како град и грађане не би испаштали. 

- Све оно што нам стиже на сто пред сједницу је веома једнострано припремљено и несхватљиво. Никада не постоји могућност да се друга страна огласи - додао је Станић. 

Истакао је да многи не желе да раде по овом принципу нити да грађани буду таоци оваквог стања у граду. 

Одборник Социјалистичке партије Никола Вукчевић рекао је да ће се Социјалистичка партија радо одазвати на иницијативу за смјену Станивуковића.

-Прво постоји воља народа за смјену, а онда нас осталих. Кап која је прелила чашу било је поскупљење цијена паркирања и биће одлучни у циљу - рекао је Вукчевић. 

Према његовим ријечима, Станивуковић није имао законско право на овај потез и само је отежао функционисање града.

 

Званично прикупљање потписа за смјену Станивуковућа најављено је за сутра у 12 часова у Градском одбору СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана