Књижевник Миодраг Лазаревић о награди Златна сова:Одрастање као инспирација за Бунцање

Александра Маџар
Књижевник Миодраг Лазаревић о награди Златна сова:Одрастање као инспирација за Бунцање

Бањалука - До сада сам освајао награде за афоризме, поезију и приче, али ова награда посебно ми значи, поготово што ми је ово тек други роман, а објавио сам 13 књига.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Миодраг Лазаревић из Пожаревца, чији је роман "Бунцање" овогодишњи добитник престижне награде Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево "Златна сова".

Роман је представљен публици протеклог викенда на Сајму књиге "Бањалука 2015", на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а поред Лазаревића, о овом награђеном дјелу је говорио и члан жирија и књижевни критичар Мирко Вуковић.

Промоцију овог, али и других романа награђених овогодишњом наградом "Златна сова", "Град за незбринуту дјецу" Драга Тепавчевића из Бризбејна и "У сјећању на заборав" аутора Саше Кнежевића из Пала, пратио је велики број заљубљеника у лијепу писану ријеч који су посјетили "Гласов" јубиларни Сајам књиге.

- Први роман "Кожна биљка" наишао је на добар пријем код читалаца, па је награда "Златна сова" добар подстицај за моје даље писање романа. Награда је утолико вреднија јер је учествовао 61 аутор, радови су били потписани шифром и до последњег тренутка није се знало ко је први од тројице аутора - прича Лазаревић.

Све поштоваоце писане ријечи у његовом роману, како каже аутор, очекује прича о дјечаку којег је отац послао у удаљену варошицу, у средњу школу и интернат.

- Уз пуно догађаја из интерната, ту је и сећање на детињство главног јунака, али оно што је лајтмотив романа јесте размишљање једног тинејџера о свету који га окружује - казао је Лазаревић.

Тај рани одлазак младих од куће у неку сасвим нову, непознату средину, одражава се на њихов даљи психолошки развој, а Лазаревић се управо тим осјећањем водио док је писао.

Управо овај дио приче био је нарочито интересантан присутнима на промоцији, који су с пажњом пратили Лазаревићево и Вуковићево излагање.

- Напустили су свој топли, родитељски дом и нашли се у непознатом, на "леду". Тај осећај самоће, отуђености, иако је окружен осталом децом, прати нашег јунака кроз читав роман. Свака значајна награда на неки начин омогући бржи пут књиге до читалаца, а Лазаревић се нада да ће и овај пут бити тако.

- Свакако ће утицати на већу читаност, јер је жири био компетентан, а књигу објављује реномирани издавач - сматра он.

Инспирисан и мотивисан, Лазаревић наставља даље да пише.

- У плану је збирка кратких прича, два романа, а можда и наставак "Бунцања" - истиче књижевник.

Ове године о награди "Златна сова" одлучивао је жири у саставу Мирко Вуковић, Душко Певуља и Сања Мацура.

Јубиларни 20. сајам књиге "Бањалука 2015" у организацији "Гласа Српске" траје још данас, а вечерас у 20 часова биће  затворене капије овогодишњег храма књиге.

Литерарна операција

- Овај роман је заправо једна књижевна, литерарна операција на отвореном мозгу. Писац до краја разголићује свог главног јунака адолесцента који спознаје највеће тајне и истине. То је дијете које је разлучено од породице и одведено у неку планинску паланку и тамо на тај најсуровији начин спознаје живот - рекао је о роману члан жирија Мирко Вуковић, додавши да "то није живот уживо, него живот наживо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана