Књижевник Александар Југовић добитник Кочићевог пера: Паметан човјек, великом жртвом плаћа слободу

Александра Маџар
Књижевник Александар Југовић добитник Кочићевог пера: Паметан човјек, великом жртвом плаћа слободу

Београд - Одрастао сам уз Кочићева дела која носе печат завичајности. На прави начин може се писати само о проживљеном. А проживети значи и читати. Уметност сваке епохе у извесној мери одређена је односом према традицији, било да се ослања на њу или јој се супротставља.

Почео је причу за "Глас Српске" књижевник Александар Југовић из Београда, овогодишњи добитник награде "Кочићево перо" за роман "Опсенари".

- Универзалне претпоставке људскости као што су жудња за слободом и правдом, потреба јединке за испољавањем своје индивидуалности, отпор ономе што води поништавању сопства, дакле све оне тежње инхерентне човековом бићу не нестају протоком времена или смењивањем књижевних праваца. Тако су и Кочићеви ставови и промишљања несумњиво присутни у литератури савременог доба - наставља причу Југовић.

Признање му, како каже, значи много.

-  Овим признањем, додељеним од људи чији суд изузетно поштујем, уједно се награђује и моје списатељство, од 1995. године и прве објављене књиге све до "Опсенара". Ово је признање и мојим јунацима који су одбили да буду оно што нису - казао је књижевник.

Прву збирку "Крв и није вода" објавио је 1995. године, а корачајући путевима књижевности трагове је остављао исписујући странице у збиркама "На крају крајева", "Јесеним пролећа", као и романима "ДИСхармонија", "Три рога месеца", "Српски у сто лекција", "Монтана", "Лауреат".

Ликови у роману "Опсенари" имају снажно осјећање генерацијске изопштености из друштвеног окружења у којем живе и то им омогућава да свијет око себе виде другачије у односу на већину. Југовић вјерује да и у 21. вијеку у којем су, по мишљењу многих људи изгубили моћ за спознају исконских вриједности, ипак ти ријетки постоје.

- Наравно да постоје. Али су то углавном људи које је овакав систем сместио на друштвену маргину. Они плаћају цену своје самосталности казном спољног света, окружења, а у себи, кроз тешке душевне ломове, још већу цену евентуалних компромиса на које су принуђени. Паметан човек, нажалост, великом жртвом плаћа своју слободу. А у "Опсенарима" потоп долази као неминовност, јер нема искупљења - истакао је он.

Југовић је и аутор драма "Луна-парк" која је у марту 2013. године постављена на сцени Београдског драмског позоришта, као и "Родео" у УК "Вук Караџић" и "Рулет-плес" на сцени Београдског драмског позоришта.

Додјела признања 31. марта

Југовићу ће награда, коју додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд, бити уручена у петак, 31. марта, у Вуковој задужбини у Београду.

Жири, који су чинили књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић, једногласно је одлучио да "Кочићево перо" за пролеће 2017. године за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи додијели Југовићу. Предсједник жирија Никола Вуколић рекао је да је Југовић постигао потпуну усаглашеност људског удеса, проклетства и неиспуњености, неостварених жеља својих јунака који су били другачији од осталих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана