Кључеви града у рукама малишана

Данијела Стоканић
Кључеви града у рукама малишана

Бањалука - Поводом Недјеље дјетета градоначелник Слободан Гаврановић уручио је јуче кључеве града ученику петог разреда Основне школе "Петар Петровић Његош" једанаестогодишњем Владимиру Милићевићу.

Он ће наредних седам дана са својим другарима из школе симболично управљати највећим градом Српске. Најмлађи градоначелник је на овај, како каже, њему јако битан догађај, дошао лимузином у друштву дјевојчица и дјечака обучених у униформе љекара, полицајаца, каратиста...

- Кључеве града добро ћу чувати. Већ данас заједно са другарима ћу одлучили ко ће који посао обављати, али једно је сигурно, о култури ће водити рачуна дјевојчица - рекао је млади градоначелник.

Обећао је да ће се лијепо понашати, као и сваки градоначелник те да ће онима, којима буде потребна помоћ, бити на располагању у будућем периоду.

- Свако дијете има право на живот, образовање, игру... Исто тако, ако неко врши насиље над дјететом, право малишана је да се пожали родитељима како би му помогли. Међутим, њихова обавеза је да редовно одлазе у школу, слушају родитеље те да се лијепо и културно понашају... - рекао је Милићевић.

Градоначелник Слободан Гаврановић истакао је да предајом кључева града дјеци жели да промовише све оно што је садржано у Повељи о правима дјетета.

- Град преузима бригу о дјеци и то стално мора бити, како његова, тако и брига других институција. Такође, овај чин симболично поручује да је будућност управо у нашим најмлађима - рекао је Гаврановић.

Говорећи о пронаталитетној политици Гаврановић је рекао да град улаже значајне напоре да она буде подржана.

- Поред тога, град има субвенционисану цијену боравка дјеце у вртићима. Родитељи плаћају само дио од укупних трошкова и то је једна од снажних мјера подршке за коју издвајамо значајан новац на годишњем нивоу - нагласио је Гаврановић.

Организатор овог догађаја била је Градска управа у сарадњи са Удружењем грађана "Сва дјеца свијета".

Манифестације

Недјеља дјетета, осим овог, биће обиљежена бројним манифестацијама. Удружење "Сва дјеца свијета" организоваће манифестацију "Чаробни град", а централна свечаност је у петак, 9. октобра, када ће бити уприличен културно-забавни програм у Основној школи "Петар Петровић Његош".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана