Кључ града Бањалука камен спотицања

Весна Поповић
Кључ града Бањалука камен спотицања

Бањалука - Признања која добијају заслужни појединци, удружења и организације поводом 22. априла, Дана града, догодине би требало да буду додјељивана према другачијим критеријумима, резултат је јучерашње вишечасовне расправе у Скупштини града у вези са приједлогом да предсједници Владе РС Жељки Цвијановић буде уручено највише градско признање, Кључ града, са повељом "Почасни грађанин Бањалуке".

Највише примједби опозиције односило се на то да ове награде не би требало да буду додјељиване високим политичким функционерима због посла који обављају, те да би та одредба требало да буде уведена као ограничење кроз измјене одлуке која дефинише расподјелу ових признања.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да има основа да неке ствари буду промијењене и прецизиране у одлуци која прописује додјелу градских признања.

- Ради се о одлуци Скупштине града и она треба да припреми и усвоји нову одлуку - рекао је Радојичић. 

Казао је да је очекивано да буде дебате због некога ко је политичка личност, поготово у изборној години.

- У низу пројеката имамо подршку Владе РС, на чијем челу је госпођа Цвијановић. Приједлог је потпуно легитиман и вјерујем да ће добити подршку. Логично је да позиција буде за, а опозиција против - казао је Радојичић.

Додао је да ова администрација има изванредну подршку Владе РС у низу капиталних пројеката у граду. 

- Један од њих је пресељење хирургије, ту је и пет пројеката које реализујемо са "Путевима РС", међу којима је наставак изградње Источног транзита те пута кроз Бронзани Мајдан, ту је и реконструкција зграде  Банског двора те средства за изградњу водовода Црно врело - рекао је Радојичић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац сматра да само зато што је неко институција премијера не значи да заслужује градско признање.

- Образложење комисије је било то да премијерка Цвијановић треба да добије награду јер је "задужила" Бањалуку зато што из буџета РС издваја средства за град. То је њен посао и то је новац свих нас, нико ништа не даје граду - рекла је Савић-Бањац и истакла да њен став нема везе са чињеницом што је премијерка Цвијановић кадар СНСД-а.

Предсједник Комисије за избор и именовања за награде и признања Станислав Палија рекао је да су приједлози  припремљени на основу одлуке за додјелу градских признања.

- Став комисије је да ту одлуку из 2000. године треба мијењати. Тренутна одлука је непрецизна у неким дијеловима. Једна од промјена требало би да ограничи број награда које могу бити додијељене - рекао је Палија.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да су за додјелу градских признања предложени људи из различитих области и сматра да је комисија при избору добро одрадила свој посао.

- Одлуку о дојели градских признања треба мијењати јер је донесена 2000. године. Она мора бити прецизнија са јасним критеријумима да не би било произвољних процјена и ситуација - казао је Талић.

Осим Цвијановићеве, за додјелу признања Кључ града са повељом "Почасни грађанин Бањалуке" предложен је и директор Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић.

Леци

Коментаришући појаву летака у којима се тражи да не плаћају рачуне за гријање "Еко-топланама," Игор Радојичић је рекао да се ради о жалосној кампањи.

- Имамо проблема са двије струје. Један је лоби који је оштећен изградњом нове топлане, а други је политика јер је то изборна година - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана