Климатске промјене негативно утичу на здравље: Алергије пуне амбуланте

Катарина Шапоња
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Алергије из године у годину муче све више одраслих и дјеце, а полен и гриње су међу најчешћим узрочницима ових реакција.

Колико су алергије узеле маха најбољи показатељи су резултати посљедњих истраживања према којима је сваки трећи човјек на нешто алергичан, од прашине до омекшивача за веш. Према ријечима пулмолога Бранислава Лолића број алергичних расте због укупног окружења у којем живимо, почевши од климатских промјена и индустријског развоја.

- Чини ми се да је ове године због пуно падавина и одсуства снијега раније почела сезона полена и самим тим дуже траје па има много особа са алергијским тегобама - казао је Лолић.

Један од најчешћих алергена је полен, посебно полен амброзије, који је активан крајем августа и у септембру те гриња. 

- Савјетујем свима који знају на шта су алергични да сада, када је сезона одмора отпутују на годишњи одмор или промијене животну средину у том периоду, уколико су у могућности - рекао је он.

Како каже, они који то не могу треба да узму одређену превентивну терапију.

- Постоје лијекови који се прописују прије појаве очекиваних тегоба. Тих лијекова има у разним облицима, од сирупа, таблета до спрејева који врло често учине да док их узимате немате тегобе - појашњава Лолић.

Он је додао да се симптоматски лијекови узимају онда када пацијенти осјете неке знакове алергије.

- То могу бити бронходилататори за особе које имају дисајне тегобе, капи за очи и нос за оне који имају поленску кијавицу те неке креме за кожне алергије - додаје Лолић.

У амбуланте породичне медицине већ од почетка периода цвјетања јављају се пацијенти који су алергични на различите врсте полена, кажу из Службе породичне медицине. Специјалиста породичне медицине Косана Станетић истиче да је број пацијената који долазе на прегледе углавном исти као и претходних година у овом годишњем добу. 

- Углавном су то пацијенти који већ имају познате алергије на неки од сезонских алергена - истиче Станетићева.

Како каже, алергије погађају особе свих добних група, а могу се јавити од дјетињства па све до старијег животног доба. Кључни фактор ризика за оболијевање од алергија је генетска предиспозиција и атопијска конституција, односно насљедни фактор.

- Ово доказују и подаци да се у појединим породицама алергије јављају код више чланова породице, док у другим породицама нема обољелих од ових болести - појашњава Станетићева.

Симптоми алергија на инхалаторне алергене се појављују углавном у виду поленске кијавице, алергијског ринитиса и конјуктивитиса те појаве алергијске астме или погоршања симптома ове болести код пацијената који одраније имају дијагностиковану алергијску астму. 
- Пацијенти се највише жале на кијање, сузење очију, свраб у носу, цурење носа или гушење - рекла је она.

Полен, амброзија, липа и лијеска само су неки од узрочника 12 алергија са којима се младић Стефан Девић бори већ годинама.

- Пијем редовно таблете, купам се и по неколико пута дневно, а одјећу морам често мијењати - каже Девић и додаје да му алергија понекад смета у обављању свакодневних активности.

Поленски семафор

Концентрација полена већине биљака за текућу седмицу је претежно умјерена до висока. 

Полен траве је једино у порасту у односу на претходне седмице те код алергичних особа углавном може изазивати алергијске реакције - подаци су Пољопривредног института Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана