Кликом до прецизних података о граду

Весна Поповић
Кликом до прецизних података о граду

Бањалука - Дигитални адресар Бањалуке који ће садржавати улице и кућне бројеве, стамбено-пословне објекте, податке из дигиталног катастра и авио-снимке терена, требало би да буде успостављен до краја ове године.

Уговор о реализацији овог пројекта потписали су јуче градоначелник Игор Радојичић и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић.

- Адресар ће омогућити прецизну евиденцију и представљаће базу података која ће олакшати низ других активности од просторног планирања па до тога које су потребе становника појединих дијелова града када су у питању здравствена заштита, школовање, изградња инфраструктуре - казао је Радојичић.

Адресар ће, према његовим ријечима, олакшати посао у вези са наплатом пореза на непокретности.

- Дозволиће нам да упоредимо базу података пријављене имовине у Пореској управи са стањем на терену. Исто тако брже ћемо рјешавати питања власништва над парцелама - истакао је Радојичић.

Комљеновић је рекао да је Бањалука 27. локална заједница у Републици Српској у којој почиње припрема регистра.

- Олакшаће процедуре пријаве и одјаве пребивалишта, доставу поште, интервенције Хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других. Централни адресни регистар свих локалних заједница, када буде потпуно успостављен, биће доступан јавности на "Геопорталу РС" - навео је Комљеновић.

Шведска финансира овај пројекат, а амбасадор ове краљевине у БиХ Андерс Хагелберг је рекао да ће адресар олакшати живот грађанима и унаприједити ефикасност управе.

- Сигуран сам да то има потенцијал да побољша ситуацију у многим областима, као што су владавина закона, транспарентност, борба против корупције, али и да унаприједи инвестициону климу - казао је Хагелберг.

По завршетку састанка Радојичић је говорио и о актуелним питањима за град, па је у вези са одлуком владајуће коалиције да буде покренут поступак за разрјешење предсједника Скупштине града Будимира Балабана казао да очекује да ће коалиција 19. јула доћи до имена новог предсједника Скупштине.

- Желимо да на истом засједању Скупштине, највјероватније 20. јула, буде извршена смјена Балабана и именован нови предсједник Скупштине -  казао је Радојичић.

Још је рекао да Одјељење за културу, социјалну политику и туризам припрема посебан извјештај о раду Центра за социјални рад и стању у њему.

- Овај документ садржаваће и контроле Министарства здравља, градских инспекцијских служби и интерне ревизије, дописе грађана и организација. На бази тог извјештаја биће утврђено шта ћемо даље чинити - казао је Радојичић.

ЗИБЛ

Игор Радојичић је навео да новоименовани в. д. директора Завода за изградњу (ЗИБЛ) Велимир Кукобат треба да спроведе план реструктурирања који треба да изведе ЗИБЛ из блокаде.

- Већ дуго су блокирани рачуни, проблем је и исплата плата, недостатак посла, губљење тржишта и јако лоша унутрашња дисциплина. Финансијско реструктурирање ће између осталог бити обезбијеђено продајом два спрата заграде ЗИБЛ-а градском "Водоводу" - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана