Киша привремено стопирала редукције

Јасмина Салопек
Киша привремено стопирала редукције

БАЊАЛУКА - Редукције воде у појединим мјесним заједницама привремено ће бити укинуте, јер су претходних дана пале обилне падавине, али ће даљи ток ситуације зависити од временских прилика.

Рекао је ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора “Водовода” Предраг Дудуковић те је напоменуо да ће, уколико наредних дана поново буду екстремне врућине, опет морати да прибјегну редукцијама.

- Могућност поновног увођења редукција треба најавити како би људи били упознати са ситуацијом. Ако дужи период опет буде без падавина, бићемо приморани на поновно увођење редукција воде - рекао је Дудуковић.

Додао је да се највише воде троши у раним јутарњим часовима што показује да се троши за залијевање башта.

Казао је да је резервоар Туњице био 12 часова без електричне енергије због чега пумпе нису радиле иако је било воде, али нису могле да напумпају резервоаре до мјере које су потребне.

Јуче је у Градској управи о овој теми са представницима мјесних заједница разговарала и Комисија за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја Скупштине града.

Предсједник ове Комисије Зоран Поповић, који је раније био директор бањалучког “Водовода”, казао је да за вријеме његовог мандата није било редукција.

- Нисмо задовољни састанком, јер се на њему нису појавили представници “Водовода” - казао је Поповић.

С друге стране, Дудуковић каже да нико из “Водовода” није био обавијештен о састанку. Додао је и да је провјерио и да је утврдио да су редукције биле 2018. године у Верићима, Горњој Пискавици, Поткозарју и Доњим Колима, а у јулу 2021. у Драгочају и Верићима.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да ни он није знао за јучерашњи састанак.

- Да сам знао, ја бих на састанак врло радо дошао да поразговарамо о тренутној ситуацији и њеном рјешавању. Ово је политичка злоупотреба од стране СНСД-а. Да су искрени у ономе што раде и причају, до сада би од 25 милиона марака, колико су имали за водоснабдијевање у претходним буџетима, издвојили макар марку, а они то нису учинили - казао је Кресојевић.

Додао је да је током ове године урађено много у области водоснабдијевања, нарочито у Доњим Колима, али и у Шарговцу, Славићкој и другим мјесним заједницама.

- СНСД је неискрен у својој подршци мјесним заједницама. Ово је њихова жеља да се у јавности ствара амбијент проблема, а никако да они нешто учине да се тај проблем ријеши - рекао је Кресојевић.

Предсједник Савјета МЗ Драгочај Марко Марић истакао је да због нередовног водоснабдијевања мјештани губе стрпљење, те да намјеравају да због овог проблема организују протесте у којима ће учествовати становници свих поткозарских села.

- Нисмо имали проблема са водоснабдијевањем од 2014. када је изграђен базен, па до прошле године - казао је Марић.

Пискавица

Начелник Одјељења за комуналне послове Бориша Мандић рекао је на јучерашњем састанку да проблем датира од 2019. године.

- Пискавица је 2019. према информацијама које сам добио имала директну цијев из фабрике воде. Проблеми су настали када је цијев пресјечена и преусмјерена са Туњица, те се сада снабдијева са базена у Туњицама, а то тога није требало да дође. Испитаћемо ову информацију - казао је Мандић.

Зоран Поповић је на ово рекао да није долазило до преусмјеравања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана