Катун чува живот сточара од заборава

М. Галић, В. Поповић
Катун чува живот сточара од заборава

Бањалука - Катунска задруга од јуче краси етно-село "Љубачке долине".Катун је поводом 22. априла, Дана града, свечано отворио градоначелник Слободан Гаврановић, који је поручио да су активности града усмјерене на развој туристичких потенцијала цијелог града, па и овог краја.

- Ова задруга вјерно одсликава начин живота сточарског становништва планина Осмаче и Мањаче с краја 19. вијека. У буџету града предвидјели смо 20.000 КМ за уређење Љубачке пећине, што ће бити реализовано ове године, чиме ћемо додатно проширити туристичку понуду овог краја - нагласио је Гаврановић.

Према ријечима власника етно-села Недељка Бранковића, ово није крај развоја музеја "Љубачке долине", а сљедећи пројекат је изградња цркве брвнаре.

- Коначни циљ који желимо да постигнемо јесте да село почне да живи као у том времену и постане нека врста живог музеја - рекао је Бранковић.

Бројни посјетиоци јуче су могли да виде аутентичне објекте, алате, ношње и експонате у новом дијелу етно-села.

Свечаности и прослава Дана града биће најбројнији данас, 22. априла. Најприје ће бити положени вијенци на споменике палим борцима НОР-а на Новом гробљу и Бањ брду, гробљу "Свети Пантелија", те на споменике жртвама Јасеновца и "Дванаест беба". 

На свечаној академији која је заказана за 19 часова у Културном центру Бански двор биће уручена признања најзаслужнијим појединцима и колективима. Златни грб града биће додијељен Фабрици обуће "Бема" (из области привреде), компанији "Ланако" (технологија и информатика) и доктору Драгану Данелишену (медицина, образовање и спорт). Плакета града биће уручена Народној и универзитетској библиотеци РС (култура и образовање), Музеју савремене умјетности РС (култура и умјетност), Казнено-поправном заводу (образовање и социјализација), докторима Александру Лазаревићу (медицина) и Слободану Граховацу (спорт), Новици Богдановићу (култура) и Душану Кудри (занатство и мала привреда). Награда града младима припашће Андреи Дукић (спорт и хуманитарни рад), те Давиду Мастикоси (музичка умјетност).

Према одлуци Скупштине града ове године нема добитника највећег признања "Кључа града".

Честитка Додика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку градоначелнику Слободану Гаврановићу поводом 22. априла, Дана града.

- Обиљежавајући овај дан, присјећамо се и одајемо почаст палим борцима НОР-а, ослободиоцима Бањалуке, који су својом жртвом задужили покољења да чувају мир и тешко стечену слободу - наведено је у честитки Додика.

Торта

Рођенданска торта биће сјечена тачно у подне у склопу манифестације "Двије златне чаше гостољубља", која се одржава у Господској улици. Ова пракса почела је прошле године такође на Дан града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана