Катанац пријетња за четири амбуланте

Весна Поповић
Катанац пријетња за четири амбуланте

Бањалука - Због малог броја регистрованих пацијената град би поједине амбуланте могао затворити, а ситуација је посебно критична у мјесним заједницама Ада, Чесма, Паприковац и Куљани.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да ће се до краја године анализирати оправданост рада постојећих амбуланти, па можда чак у појединим случајевима урадити и непопуларна ствар, затварање.

- Садашњи распоред амбуланти које су отворене показује да нису све рентабилне. У овом моменту за најмање четири не постоји економска оправданост за њихов рад. Број регистрованих пацијената је изузетно мали, што је апсурдно јер се налазе у великим насељима, али очигледно не постоји интересовање грађана да их користе. Најкритичније је у Ади, тамо имамо нешто више од 200 регистрованих грађана - казао је Радојичић.

Објаснио је да је норматив да по тиму породичне медицине буде регистровано минимално 2.000 пацијената.

- Озбиљно се поставља питање да ли је оправдано одржавање таквих амбуланти јер за њихов рад град издваја средства - казао је Радојичић.

Додао је да постоје захтјеви са неколико локација за отварање нових амбуланти, а једна од њих су Пријечани.

- Ове године, осим у мјесној заједници Доња Кола, није планирано отварање ниједне нове амбуланте - рекао је Радојичић.

У Градској управи су рекли да у пет амбуланти које раде у закупљеним просторима у МЗ Куљани, Шарговац, Чесма, Ада и Паприковац од њиховог отварања постоји проблем недовољне регистрације грађана.

- Ресорно одјељење за област здравства у више наврата је уз помоћ Дома здравља, савјета мјесних заједница, удружења и црквених одбора покушало апеловати на грађане да се региструју у овим амбулантама. До сада спроведене активности резултирале су малим бројем пререгистрованих грађана у амбулантама које раде у закупљеним пословним просторима, а у четири тај број има и тренд смањења - рекли су у Градској управи. 

Према подацима Дома здравља, од почетка рада ових амбуланти па до сада регистровано је 1.723 грађана у Шарговцу,  1.055 у Куљанима, 1.011 на Паприковцу, 772 у Чесми и 219 у Ади.

Амбуланте у Куљанима и Шарговцу отворене су 2010. године, а у Чесми, Ади и на Паприковцу 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана