Кастел у новом руху

Данијела Стоканић
Кастел у новом руху

Бањалука - Реконструкција тврђаве "Кастел", односно њене цјелине девет, тече планираном динамиком и у протеклих неколико мјесеци обављени су сви предвиђени радови за тај период.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Завода за изградњу Бањалука Александар Цвијановић и додао да се извођач радова, предузеће "Поробић" из Требиња, држи уговорених рокова.

- Задовољни смо до сада обављеним послом - казао је Цвијановић и додао да је уговорени рок реконструкције, која је почела крајем марта, двије године.

Додао је да је са камене куће скинут кров, те да уклањају све што је затечено и што се не уклапа у будућу функцију тог објекта.

- Објекат је поново покривен и сада слиједи рестаурација фасада - истакао је Цвијановић и додао да је добар дио спољног бедема већ реконструисан, дозидан, ојачан и да је у току изградња унутрашњег бедема.

- Извођач радова је дао обећање да ће покушати завршити радове у неком ранијем периоду, мада све зависи од изненађења која нас затичу приликом реконструкције самог објекта, као што је разрјеђивање, појачавање темеља и слично - објаснио је Цвијановић.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је на недавном састанку са представницима ЕУ и тимом амбасадора који су посјетили Бањалуку разговарао и о тврђави Кастел.

- Захвалио сам на подршци и помоћи коју смо добили као град, јер смо обезбиједили више од пет милиона марака за почетак реконструкције тврђаве - истакао је Гаврановић.

Додатни новац

Гаврановић је рекао да је тражен и додатни новац за реконструкцију.

- Обезбиједили смо нова средства и подршку за сљедећи круг, и то више од два милиона марака из IPA фондова. Тај пројекат и средства ангажоваћемо у идућој години за наставак ревитализације друге цјелине Кастела - истакао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана