Кастел и Диреклија у фокусу малих истраживача

Илијана Божић
Кастел и Диреклија у фокусу малих истраживача

БАЊАЛУКА - У склопу пројекта “Дијалог за будућност”, који је посвећен теми “Локално културно насљеђе БиХ”, ученици Основне школе “Иво Андрић” припремили су изложбу која ће данас бити отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Ученици ове школе нарочито су поносни на чињеницу да су, у конкуренцији од 117 основних и средњих школа из цијеле БиХ, ушли у ужи круг са још 23 школе.

На изложби ће бити представљени ученички радови о тврђави Кастел и бањи Диреклији. 
О бањи Диреклији писала је ученица осмог разреда Зоја Станковић која је на тај рад посебно поносна.

- Када се спомене наш град, прва асоцијација је тврђава Кастел, па сам жељела да радом представим нешто што је једнако важно, а мање познато онима који нису одавде. Тако сам се одлучила да пишем о бањи Врућици која се налази у Српским топлицама - рекла је Зоја и додала да је рад припремала од фебруара.

Истакла је да је много детаља сазнала од баке и њених пријатељицама које често одлазе на топле и љековите изворе бање у Српским топлицама. 

- Од њих сам сазнала да се бања зове и Диреклија, па сам отишла тамо, сликала и разговарала са људима. Додатно сам истраживала на интернет сајтовима - рекла је Зоја. Додала је да је у Сарајеву била одлична изложба, те да се много тога могло научити и о другим градовима и њиховом културно-историјском насљеђу.

Ученик трећег разреда Марко Милић, који је са још десет другара из разреда радио причу о тврђави Кастел, казао је да је научио много новог.

- Сазнао сам и да су током реновирања Кастела пронађена очувана јаја из 17. вијека - каже Марко.

Његова другарица Катарина Војиновић истакла је да јој је приликом писања рада помогао дјед који јој је казивао да је на Кастелу некад продавано оружје. 

Координаторке ђачких тимова биле су наставница њемачког језика Виолета Мрђа и учитељица Мира Косић која је истакла да је главни циљ пројекта упознавање са културно-историјским насљеђем БиХ, али и жеља да се дјеца друже и размјењују искуства. 

- Веома смо поносни на успјех, јер ће се захваљујући овоме за нашу школу и град чути и изван граница БиХ. Значајно је и то што ће Бањалучани, али и други моћи да се упознају са занимљивостима које раније нису знали, као што је назив бање Диреклије - рекла је Косићева и додала да су радови већ били представљени 8. новембра у Земаљском музеју БиХ у Сарајеву. 

Пројекат су подржали УНЕСКО, УНИЦЕФ и УНДП с циљем да од најбољих радова израде приручник за учитеље под називом “Свјетска баштина у рукама младих".

 

Разноликости

Наставница њемачког језика Виолета Мрђа казала је да пројекат промовише разноликости у БиХ. 

- “Дијалог за будућност” даје до знања да треба да његујемо културну баштину, те да научимо како да је промовишемо - рекла је Мрђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана