Касом кроз центар града

Данијела Стоканић
Касом кроз центар града

Бањалука - "Фијакер стари улицама лута и собом носи заљубљени пар…" Баш као у овој чувеној староградској пјесми бањалучка "Тржница" већ 17 година организује дефиле фијакера и расних коња улицама града.

Давно заборављена слика са бањалучких улица јуче је изазивала велику пажњу грађана. Поворка са 18 фијакера и коњских запрега лаганим касом одвезла је "почасни круг" од Нове пијаце до тврђаве Кастел.

- Традиционално поводом крсне славе "Тржнице" - Духова организујемо манифестацију "Дан за хвала" у склопу које је централни дио смотра расних коња, запрега и фијакера. На овај начин наше предузеће на скроман начин захваљује својим корисницима. Исто тако баштинимо нешто што је дио традиције нашег народа - рекао је Каурин.

Додао је да је велика част бити с људима који су учинили ову манифестацију вриједном, а то су учесници.

- Вјерујем да ће фијакер кроз неколико година постати свакодневна атракција у граду - нагласио је Каурин.

Бране Чолић из насеља Старчевица истиче да је дугогодишњи учесник ове манифестације.

- Поносан сам што сам Бањалучанима показао своја два липицанера и фијакер стар 80 година. Нисам дуго припремао коње, јер много времена проводим са њима, тако да су увијек у форми - рекао је Чолић.

Најмлађи учесник ове смотре и велики заљубљеник у коње тринаестогодишњи Бањалучанин Драган Гузијан каже да је са дједом много радио на припреми коња за ову манифестацију.

- Ово је велики дан за мога дједа и мене. Похвалио бих се нашом кочијом која је стара 110 година - истакао је Гузијан.

Вишегодишњи учесник манифестације Нихад Иришкић из Прњавора каже да је смотра из године у годину све боља.

- На овогодишњу смотру сам довео четири коња липицанера и двије кочије које сам набавио у Холандији. Иначе, велики сам обожавалац коња и код куће имам фарму од 35 грла - казао је Иришкић.

Јован Перишић, посјетилац смотре, рекао је да је на манифестацију дошао први пут да види расна грла коња са познатих ергела ових простора.

- Чуо сам од пријатеља да је смотра организована на Духовски уторак и намјерно сам дошао да видим - рекао је Перишић.

Након дефилеа фијакера и запрега из свих дијелова Републике Српске за све присутне на свечаности послужен је пасуљ, а приређен је и богат кулурно-умјетнички програм, који су извели чланови ЦКУДМ "Веселин Маслеша".

Награде

Прво мјесто у такмичењу за најбољи фијакер припало је Драги Крунић из Бањалуке, док је најљепшу запрегу имао Жељко Зрнић из Клашница. Нихаду Иришкићу из Прњавора припала је прва награда у трећој категорији пасмина коња липицанера. Прва награда у четвртој категорији најбоље грло отишла је власнику Горану Маринковићу из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана