Карта у градском первозу 1,4 КМ, цијена мјесечних непромијењена

Данијела Стоканић
Карта у градском первозу 1,4 КМ, цијена мјесечних непромијењена

Бањалука - Корисници градског превоза убудуће ће умјесто 1,6 појединачне карте плаћати 1,4 КМ. За 20 фенинга појефтиниле су карте на приградским линијама. За разлику од појединачних, цијене мјесечних карата неће бити мијењане.

Тако је јуче договорено на састанку градоначелника Слободана Гаврановића и превозника.

- Нови цјеновник на градским и приградским аутобуским линијама почеће са примјеном од понедјељка, 1. фебруара.

Појединачна карта за превоз у градском и приградском саобраћају је много јефтинија у односу на друге градове у БиХ. Грађанима је на крају крајева већ неко вријеме омогућено да дневне карте за превоз купе и по нижој цијени, односно сет од пет карата износи шест марака, а то дође 1,2 по комаду - рекао је Гаврановић.

Додао је да за појефтињење мјесечних карата за превоз нема мјеста, с чиме су се сложили и сами превозници.

- Мјесечне карте су већ јефтине и њихова цијена није економска. Кад се саберу мјесечне и појединачне карте, види се да су мјесечне много јефтиније - рекао је Гаврановић и додао да је то на крају одлука превозника, односно њихово право је да смање или повећају цијену мјесечне карте.

Приједлог града је био да цијена карте за превоз умјесто 1,6 буде 1,3 КМ, међутим, након заједничке анализе, а на приједлог превозника, одлучено је да то буде 1,4 марке. Карте за другу зону ће умјесто 2,3 КМ бити 2,1 док ће за трећу зону умјесто три бити 2,8 КМ.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић није крио задовољство што је између превозника и градске власти коначно дошло до договора послије низа састанака који су данима трајали.

- Цијена појединачне карте за провоз од 1,4 КМ је прихватљива. Убудуће ће стручна комисија, у зависности од промјена цијена горива на тржишту и осталих чинилаца који утичу на пословање, покретати процедуру промјене цијене у превозу, а све у намјери да буду заштићени превозници и потрошачи - рекао је Мијић.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истиче да је требало да буде смањена и цијена мјесечних карата.

- Као и појединачне, требало је да појефтине и мјесечне карте. Већина потрошача који користе јавни превоз узимају мјесечне карте, а то је значајна ставка у њиховом буџету - рекао је Петровић.

Нема смањења плата

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истакао је да неће доћи до смањења плата запосленима због појефтињења карата за превоз.

- То знају и сами запослени, јер на свакодневним састанцима унутар колектива присуствује и представник синдиката - рекао је Мијић.

ПРВА ЗОНА

СА 1,6 КМ

НА 1,4 КМ

ДРУГА ЗОНА

СА 2,3 КМ

НА 2,1 КМ

ТРЕЋА ЗОНА

СА 3 КМ

НА 2,8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана