“Караван људских права” посјетио бањалучка удружења: Пуни доброте и љубави желе само разумијевање

Жељана Ђајић
Foto: Ж. Ђајић

Чланови Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бањалука и Удружења “Заједно”, упркос бројним проблемима, пуни су доброте и љубави, а траже само једно, разумијевање.

Ово је заједнички утисак учесника пројекта “Караван људских права”, који су са члановима поменутих удружења провели незаборавне тренутке.

Како су нам испричали, различити животни проблеми долазе непозвани и често као тако неочекивани наруше здравље.

- Здравље, како физичко тако и ментално и друштвено је најбитније стање на ком се константно мора радити, али и када постане нарушено тада до изражаја долазе главне људске особине - саосјећање, разумијевање и доброчинство - поручили су из каравана којима не мањка ових особина.

Они су пуни утисака након посјете Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, односно хуманитарној организацији која окупља лица свих категорија у стању менталних потешкоћа, њихове родитеље или старатеље, а све ради остваривања заједничког циља - унапређења услова живота чланова.

У оквиру тог удружења дјелује дневни центар “Оникс” Бањалука.

- Наши чланови су особе са интелектуалним потешкоћама свих категорија. Имамо регистрованих више од 300 чланова, поред 10 других удружења, тако да када се сагледа инвалидност ово је најбројнија популација - истакла је координатор Центра за дневно збрињавање Гордана Илић.

Како објашњава Илићева ријеч је о особама које не могу представљати сама себе и њих заступају трећа лица.

- Не знају своја права и с тога не могу знати ни ако се она крше.

Прати их социјална изолација и када су у питању стереотипи и предрасуде далеко су најјачи према њима. Предали су пројекат у оквиру којег раде на самозаступању и на Конвенцији о правима особа са инвалидитетом - нагласила је Илићева.

Паралелно са дневним центром отворена је и радионица еколошког дидактичког материјала, у којој учествују и лица са интелектуалним потешкоћама. Најчешће су то шмирглање, бојење, припрема материјала, сортирање и паковање готових производа и слично. Често су учесници промоције властитих производа гдје могу видјети употребну вриједност тих производа и осјетити важност сопственог рада. 

Осим посјета гостију, чланови Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бањалука посебно се радују путовањима.

- Ишли смо у Ровињ и било нам је лијепо. Тамо смо упознали колеге и сараднике, дружили смо се и показивали шта ми можемо и шта радимо. Када нам неко дође у посјету, као да нас се боји, а ја им кажем да не уједамо и да смо исто људи као и они - рекла нам је једна чланица овог удружења.

“Караван људских права” посјетио је и Удружење “Заједно” које је организовано са циљем помоћи породицама, лицима и заједници у менталном здрављу. Дневни центар овог удружења окупља особе које пате од душевних поремећаја, његоватеље, професионална лица која раде на заштити и рехабилитацији те младе и волонтере.

Како наводе из овог удружења свако од нас може се суочити са животном ситуацијом која зна бити “окидач” за поремећај у менталном здрављу. Они најбоље знају колико проблеми у менталном здрављу умањују наше предности, слабе контакте са ближњима и околином, утичу на радну способност и чине нас несигурним и несрећним. Нажалост, о менталним обољењима створен је и мистичан оквир, као да то није болест као и све друге болести. Додатни проблем јесте то што су особе обољеле од менталне болести посебно “обиљежене”, а о њима се као о срамоти нерадо прича чак и у породици, а један од доказа који показује супротно јесу таленти који исказују.

- “Зашто?

Шта сам то богу или коме

згријешио да ме баш ти

одбациш од себе

једино дијете моје?”

Стихови су пјесме “Кћери” Сејада Мерџића, члана бањалучког Удружења “Заједно”, коју је објавио у једној од својих збирака пјесама. Писање пјесама, цртање, пјевање само су неки од талената које показују чланови овог удружења.

Посебна енергија, пуна љубави и доброте осјети се у просторијама ових удружења. Зато су позвани сви грађани добре воље да волонтирањем и помагањем у овим удружењима помогну и себи и на тај начин разведре мисли и душу, који се у брзини свакодневице напуне црним облацима.

Пројекат

“Караван људских права” јесте пројекат у организацији Цивилног друштва ЛИР и хуманитарне организације за помоћ и социјалну заштиту АСБ, који обухвата комбинацију практичног (посјета удружењима и дневним центрима) и теоријског дијела тренинга за новинаре.

Караван има за циљ подизање свијести и разумијевања о рањивим особама, као и људским правима. Након Бањалуке караван је своју мисију наставио у Дервенти и Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа “Сунце” и у Тузли у Удружењу “Земља дјеце у БиХ”. Караван је одржан од 23. до 25. априла 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана