“Караван љубави” долази у Бањалуку

Катарина Шапоња
“Караван љубави” долази у Бањалуку

Фондација “Караван љубави” из Србије у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину у Бањалуци организује хуманитарну акцију прикупљања крви која ће бити одржана у просторијама Завода од 23. до 25. октобра.

Сви који желе да буду дио ове племените мисије могу да се одазову на акцију и да даривањем драгоцјене течности помогну онима којима је помоћ најпотребнија.

Шеф службе за прикупљање крви Веселка Ћејић истакла је да Завод за трансфузијску медицину Републике Српске по први пут сарађује са овом хуманитарном фондацијом.

- “Караван љубави” обратио се граду Бањалука као и Заводу у жељи да свој хуманитарни рад прошире и на територији нашег града кроз промовисање културе добровољног давања крви, ради осигуравања довољних залиха крви за све наше пацијенте - појаснила је Ћејићева.

Према њеним ријечима, кроз едукацију и организацију акција давања крви фондација даје подршку локалним заједницама, а све са циљем подизања свијести о важности добровољног давања крви како би се осигурала одржива и здравија будућност за све.

- Очекујемо да ће се одазвати велики број наших давалаца крви, а посебно младих који су много пута до сада показали да имају искрену жељу и вољу да својим драгоцјеним даром помажу у лијечењу пацијената којима су крв и крвне компоненте најпотребнији - навела је она и додала да ће акција трајати од девет до 14 часова.

Како каже, Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске су тренутно залихе крви задовољавајуће.

- Потребе за крвљу увијек зависе од потреба појединачних пацијената и њихових крвних група у нашим болницама и ми то не можемо унапријед знати. Тренутно је, а према захтјевима које добијамо од клиничара из болница у Републици Српској, највећа потражња крви и крвних компоненти крвне групе 0 па су залихе ових крвних група тренутно смањене - рекла је Ћејићева и додала да се ове потребе свакодневно мијењају.

Наиме, фондација “Караван љубави” је хуманитарна организација чији су оснивачи Теодора Јовановић и Вања Глишин, а која се залаже за подизање свијести о важности добровољног давања крви. Едукацијом, организацијом акција давања крви и подршком локалним заједницама тежи унапређењу здравља и спасавању људских живота. Ова фондације већ годинама у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије у Београду организује традиционалне акције добровољног давања крви.

Средњошколци

Како наводи Веселка Ћејић, прије неколико дана су завршене акције добровољног прикупљања крви са средњошколцима које се традиционално одржавају два пута годишње, у прољеће и јесен.

- У акцији је учествовало 13 средњих школа и оно што примијетимо јесте све већи одзив наших ђака из године у годину. У наредном периоду очекујемо велику акцију прикупљања крви са радницима “Електрокрајине”, а све са циљем обезбјеђивања довољних количина крви - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана