Капацитети депоније издржаће до краја године

Јасмина Салопек
Foto: Чавић

БАЊАЛУКА - Проблеми депоније у Рамићима, коју је Скупштина града изузела од предузећа "Чистоћа" прије приватизације и земљиште додијелила "Деп-оту" на управљање, трају скоро 20 година, а неправним радњама земљиште је уписано у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове на "Чистоћу".

Рекао је ово у петак градски менаџер Бојан Кресојевић који је, са руководством предузећа "Деп-от", обишао регионалну депонију, а разговарали су и о трајном рјешавању и проширењу капацитета депоније.

- Разлог свих напора које смо уложили у посљедњих девет мјесеци јесте да задржимо највише стандарде у одлагању отпада, како за Бањалуку тако и за остале локалне заједнице. Сматрамо да је то, прије свега, услов за мјештане Рамића и свих других насеља гдје нећемо дозволити да дође до било каквог нарушавања животне средине - казао је Кресојевић.

Нагласио је да је град у сарадњи са "Деп-отом" припремио и споразум који подразумијева да нова санитарна касета, која ће бити изграђена, дијели судбину свих до сада изграђених објеката на депонији.

- Правници из Градске управе и "Деп-ота" су то детаљно анализирали и вјерујемо да ће након многих жалби, Врховни суд ипак пресудити да је то власништво "Деп-ота", јер једино тако може бити. Истина је, како каже, да град 2002. године, када је то земљиште изузето, није платио "Чистоћи" и о томе се може дискутовати, али да је ово власништво "Чистоће", то не може никако бити - појаснио је он.

Како истиче, ово су радње које се одвијају и рјешавају пред судом.

- Дошли смо да погледамо колики су капацитети, а сагласни смо да до краја године можемо да издржимо. Заузећемо чврст став према "Чистоћи" и они морају прихватити споразум, који је разуман, јер у супротном, то ће подразумијевати директну опструкцију града - појаснио је Кресојевић.

У претходним данима када је долазило до блокаде одлагања отпада, како каже, град је заузео став да је то неприхватљиво и да ни на који начин не смије доћи до уцјене грађана и ометања комуналних услуга.

- Очекујем да ћемо имати разумијевање "Чистоће" када је ријеч о споразуму - навео је Кресојевић.

Директор "Деп-ота" Жељко Савић рекао је да траже рјешење за санитарну касету те да је то озбиљно питање.

- Предложили смо потписивање споразума да бисмо могли да идемо у јавну набавку и изградњу санитарне касете. Капацитета депоније има до нове године. Вријеме је на измаку, с обзиром на то да су процедуре јавне набавке дуге. Надам се да ће "Чистоћа" разумјети ово питање и потписати тај споразум - закључио је Савић.

Предузеће "Деп-от", које управља регионалном депонијом у Рамићима, прије неколико дана повукло је раскид уговора са "Чистоћом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана