Канарска тиквица никла у бањалучком градским вртовима

Тамара Бубњевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Змијолика тиква, индонежанска диња, канарска тиквица и још неки егзотични повртарски плодови узгојени су на парцелама које су баштовани добили од града на употребу.

Све што су руке ових вриједних људи произвеле приказано је јуче на изложби у оквиру манифестације “2. дани баштованства у Бањалуци” на платоу испред “Крајишке куће”.

Заљубљеници окупљени око иницијативе “Мотике у руку да нахранимо Бањалуку” били су поносни на плодове свога рада које су изложили на штандовима.

- Канарска тиквица савршено успијева код нас. Занимљива је и индонежанска диња која се користи за кување, као и “змија тиква” која је врло ријетка на нашим просторима. Има ту и домаћег аутохтоног поврћа које је у овој врло сушној години добро родило - испричала је једна од учесница изложбе која није жељела да јој објавимо име.

Баштованка која се представила само именом Марија истакла је да се нада да ће обновити уговор са градом и наставити да користи парцелу код Пољопривредне школе како би наставила да се бави повртарством.

- Све што сам изложила на штанду узгојено је са великом љубављу. Нисам жалила ни труда ни рада. Важно је истаћи да је наше поврће органско, односно да није прскано. Користила сам искључиво стајско ђубриво, а биљке сам од пламењаче штитила млијеком. Иначе, кадифице садим око поврћа јер од њиховог јаког мириса бјеже поједини инсекти који штете поврћу. Када човјек уђе у свој врт, заборавља на све проблеме. У башти је рај - поручила је Марија.

Портпарол Центра за развој пољопривреде и села Ивана Булић нагласила је да подржава ову манифестацију и подстиче развој пољопривреде.

- Драго нам је да из дана у дан има све више људи који одлучују да се баве пољопривредном производњом. Цијела ситуација са вирусом корона натјерала нас је да се замислимо и вратимо правим вриједностима, а овог пута је то производња здраве хране - рекла је Булић.

Змијолико и друго необично поврће плијенило је пажњу посјетилаца и пролазника.

- Ово шаренило биљака и егзотичност експоната пробудили су и у мени жељу да се укључим у бављење пољопривредом. Разговараћу са супругом и видјети колико нам свакодневне обавезе дозвољавају да постанем дио ових дивних баштована - рекла је једна од посјетитељки док је разгледала штандове.

Пробуђена свијест

Чланица иницијативе “Мотике у руку да нахранимо Бањалуку” Владана Савић казала је да се код грађана пробудила свијест о узгоју поврћа.

- Заљубљеника у баштованство је увијек било, само је у градској средини то мање било изражено. Сада постоји око 40 породица које сију и саде поврће на парцелама које је им је град уступио и тако производе храну. У органски узгојене парадајз, паприке, тиквице уткана је љубав и то се осјети у кухињи када се користе - казала је Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана