Камерама против дивљих депонија у Бањалуци

Александар Стојановић
Камерама против дивљих депонија у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Нових пет преносних система видео-надзора стигло је у Одјељење за комуналне послове, а поред већ два постојећа система ове камере у наредним данима биће постављене на неколико локација у граду.

Системи за надзор ће бити распоређени на Крчмарицама, у Лазареву код окретнице линије 13, код “Метала” и у улици Илије Гарашанина.

- Ријеч је о преносним системима, које ћемо с времена на вријеме постављати на различите локације да бисмо спријечили стварање дивљих депонија. Снимке тих камера шаљемо комуналној полиција, која даље поступа и санкционише починиоце - казао је шеф Одсјека за послове заједничке комуналне потрошње и животне средине Милош Арежина.

Једну од таквих дивљих депонија несавјесни појединци направили су на путу за Понир, а у кориту потока одбачени су већи комади кућног намјештаја, грађевинског материјала и смећа.

- Не разумијем појединце који у овој нетакнутој природи, омиљеном шеталишту и излетишту, направе овакву ружну слику. Ово није први пут. На том мјесту је сада поток пресушио, али очигледно је да на то знатно утиче и људски фактор - казао је власник викендице на Пониру, који није желио да му објављујемо име.

Из Одјељења за комуналне послове истичу да су прошле седмице уклонили отпад на двије локације на Пониру и поставили траке са упозорењем да се не одлаже отпад, али да то очигледно није било довољно.

- Ако буду постојале техничке могућности, сигурно ћемо један систем поставити и на Пониру, да бисмо стали у крај несавјесним појединцима, који отпад одлажу у природи и загађују околину - поручили су из овог одјељења.

Додају да ће овај проблем бити ријешен послије 1. маја те да ће траке упозорења поставити и на тој локацији.

- Нажалост, гдје год је терен приступачан возилима, ту се појавио отпад. Не желимо да комплетну саобраћајницу оградимо траком па ћемо из тог разлога настојати да поставимо камере и знакове забране одлагања отпада. Међутим, прије свега, најважније је да буде повећана свијест појединаца да не загађују околину и чувају природу – поручили су из одјељења.

Казне

Због непрописног одлагања отпада физичка лица могу бити кажњена казном од 100 до 1.000 КМ, а самостални предузетници од 200 до 1.000 КМ.

- За правна лица прописане су казне од 500 до 7.000 КМ, а за одговорна лица у правном лицу од 200 до 1.800 КМ - истакли су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана