Камера заводи ред на друму у Зеленом виру

Данијела Стоканић
Камера заводи ред на друму у Зеленом виру

Бањалука - Стационарна камера за контролу брзине возила биће постављена ових дана у насељу Зелени вир. Тако ће коначно бити испуњен захтјев мјештана овог приградског насеља да се подигне ниво безбједности саобраћај на том подручју.

Мјештани Зеленог вира су у неколико наврата организовали протесте након саобраћајне несреће прије годину и по када је дјечака Милана П. ударио аутомобил. Он је на срећу преживио али магистралним путем Бањалука – Котор Варош возила и даље јуре. Мјештани вјерују да ће камера подићи ниво безбједности пјешака и свијест код возача који воле да мало више притисну папучицу гаса.

- Почели су припремни радови. Камеру ћемо поставити сутра а до краја мјесеца она ће бити у функцији јер прије њеног пуштања у рад треба испоштовати низ процедура, од  инсталирања система, одређених провјера, до добијања сертификата - рекао је инжењер саобраћаја Гојко Везмар из предузећа  "МРГ" које изводи радове.

За вријеме радова полиција ће регулисати саобраћај.

У "Путевима РС", који су надлежни за овај магистрални пут, истакли су да су извођачу радова прошле седмице издали сагласности за постављање стационарне камере у овом насељу.

Представник грађана Зеленог вира Бранко Милинковић није крио задовољство што ће кроз неколико дана у насељу бити постављен радар, који ће кротити бахате возаче.

- Ова камера ће и те како повећати безбједност у саобраћају како мјештана, тако и осталих грађана који пролазе кроз ово насеље. Због возача, који не знају за кочницу, за двадесетак година, на само неколико метра погинуле су 24 особе, међу којима је било и дјеце - рекао је Милинковић.

Отац четворо дјеце која магистралним путем иду до аутобуса који их превози до школе, Остоја Вучић, каже да је пресрећан што су почели припремни радови за постављање камере.

- Чим је полиција у насељу, возачи успоре и тада је безбједније пјешачити низ пут без тротоара. Међутим, током викенда и распуста, возила знају да прођу брзином и до 150 километара на сат. Због тога је  овај проблем требало да буде много раније ријешен, јер шта ће улице и све остало кад су угрожени грађани, а највише дјеца - рекао је Вучић.

Градска управа

Уважавајући у потпуности безбједност становника Зеленог вира, а посебно дјеце као најугроженије категорије учесника у саобраћају, Градска управа је организовала низ састанака. На крају је испуњен захтјев мјештана.

- Постављање стационарног радарског система за утврђивање брзине кретања возила је искорак ка вишем нивоу безбједности на овом фреквентном друму. Поред тога постављени су и "лежећи полицајци" те одговарајућа сигнализација на путевима у Зеленом виру - поручили су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана