Како видјети звук, како чути слику: Ево шта још очекује посјетиоце Фестивала науке у Бањалуци

Срна
Како видјети звук, како чути слику: Ево шта још очекује посјетиоце Фестивала науке у Бањалуци

БАЊАЛУКА - У Бањалуци ће 8. и 9. јуна бити одржан Фестивал науке, на којем се очекује више од 100 различитих експоната, експеримената, пројекција у планетаријуму, научно-популарних представа за дјецу, научних квизова и посјета акваријуму и терарију.

Циљ фестивала, који 11. годину организује Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, јесте представљање науке на што занимљивији начин и њена популаризација, посебно међу предшколарцима, основцима и средњошколцима, те осталим посјетиоцима.

Дио садржаја овогодишњег фестивала су и живот у капи воде, молекули живота, апотека из природе, одговор на питање да ли храна има свој ДНК, како видјети звук, како чути слику, моделирање и штампање помоћу 3Д штампача, могућности снимања беспилотном летјелицом, биљка у епрувети, паметни аутић, те макета такозване пасивне куће која је на Иносту младих ове године освојила златну плакету, саопштено је из ресорног министарства.

Фестивал ће бити одржан на двије локације, у Музеју савремене умјетности Републике Српске предвиђени су експерименти и презентације, а на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци биће смјештени планетаријум и акваријум/тераријум, те приказане пројекције представе “Сунчев систем на великом одмору” коју су припремили УГ “Бозон”, Природно-математички факултет и Католички школски центар.

Током дводневне смотре научно-популарних садржаја врата Музеја савремене умјетности биће отворена од 9.00 до 17.00, а Природно-математичког факултета од 9.00 до 16.30 часова.

Улазак на Фестивал је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана