Како су бањалучки планинари покорили Килиманџаро: Након агоније на крову Африке (ФОТО)

Вања Жарковић
Foto: Клуб Самит

БАЊАЛУКА - Стајати на врху Килиманџара је невјероватан осјећај, неописив расплет агоније кроз коју смо прошли ходајући кишном шумом, борећи се са јаким вјетровима и температурама 20 степени испод нуле. Сваки секунд траје као сат, а набој адреналина вас након свега доведе у стање да се осјећате као да се уопште нисте пењали, као да сте се пробудили из сна.

Испричао је ово за “Глас Српске” Мирослав Тривић, вођа експедиције на највиши врх афричког континента, Килиманџаро и његов највиши врх Ухуру, који досеже 5.895 метара надморске висине. Ову експедицију организовао је од 31. јануара до 5. фебруара и успјешно реализовао бањалучки Планинарско-алпинистички клуб “Самит”.

- Сам излазак на врх са собом носи велики набој осјећања, успјех и побједу, чиме завршава патња кроз коју пролазимо на путу до циља. То је изузетан напор за организам, психу, а ту су и екстремни услови са веома ниском температуром праћени јаким, хладним вјетровима - казао је Тривић.

Неустрашиви тим су чинили планинари из Републике Српске, Црне Горе, Словеније и Аустрије. Свих 15 планинара “покорило” је Ухуру.

- Килиманџаро је највиша самостојећа планина на свијету и граде је три вулкана Шира, Кибо и Мњензе. Уједно је врх континента најближи екватору, тако да је додатно екстремна за пењање због климатских осцилација. Пењања се одвијају у сувим сезонама, када су услови у подножју тропски, односно када су температуре око 30 степени Целзијуса, а на самом врху може да буде и до минус 30 степени, што је за пењаче веома исцрпљујуће - испричао је Тривић.

Ово је други пут да Тривић осваја највиши врх Килиманџара.

- Први дан успона, 31. јануара, за мене, као као вођу експедиције, значајан је и због тога што сам се на тај датум први пут попео врх Килиманџара - рекао је Тривић.

Од Марангу гејта на 1.879 метара надморске висине, кроз кишну шуму, неустрашиви алпинисти пењали су се до Мандара колиба на 2.720 метара. Дионицу су прешли за три сата, а стаза је дуга осам километара. На срећу планинара кишна сезона је престала и временска прогноза се поправила.

Други дан рано ујутро, прича Тривић, кренули су из кампа Маранга према кампу Хоромбо на 3.720 метара. Хиљаду метара висинске разлике прешли су за пет сати. Остатак дана су се одмарали и припремали за наставак успона.

- Трећи дан нашег успона на Килиманџаро обавили смо аклиматизациони успон до Зебра стијена на 4.030 метара надморске висине, гдје смо провели око сат времена - казао је Тривић.

Остатак дана био је предвиђен за одмор и припрему за успон у сљедећи камп, одакле су наставили према врху.

- Четврти дан упутили смо се у посљедњи камп Кибо на 4.720 метара надморске висине, одакле смо у поноћ по танзанијском времену кренули на завршни успон на највиши врх Африке Килиманџаро - рекао је Тривић.

Пети дан експедиције, 4. фебруара, петнаесточлана екипа покорила је Килиманџаро и његов исцрпљујући врх Ухуру. С обзиром на изузетно тешке временске услове, вјетар и до 80 километара на час, на минус 20 степени Целзијуса, пењали су се у различитим групама.

- Учесници ове експедиције показали су издржљивост, истрајност и снагу. Они су свједоци свега што смо прошли. Свако је на свој начин помјерао границе, ментално и физички и са овог успона са собом носи ново искуство. Вјероватни се нико од нас не враћа исти - сматра Тривић.

Према његовим ријечима, сваки учесник на успону је доживио неочекивано тешку активност, побиједио своје лимите и помјерио их веома високо.

- Поносан сам на све учеснике, на њихову менталну и физичку снагу, истрајност и издржљивост. Атмосфера у тиму од првог дана је феноменална и то нас је пратило у лијепим, али и тешким тренуцима, што је сигурно на свој начин допринијело нашем успјеху - рекао је овај планинар.

У овој несвакидашњој експедицији планинари су имали подршку Кабинета предсједника Српске. Тривић је честитао учесницима на успону истакавши да се њихово путовање Африком наставља.

- Овом приликом нашим суграђанима шаљемо осмијехе уз традиционалну танзанијску узречицу “Хакуна матата” - поручио је Тривић из далеке Африке.

Побједнички тим

Осим неустрашивог планинара Мирослава Тривића побједнички тим чине и Драгослав Топић, Милијан Поповић, Анђелко Богдановић, Младен Голијанин, Горазд Штрукељ, Александра Ковачевић, Веселин Ковачевић, Божица Вукелић, Звјездана Марковић, Владана Руњевац, Данијела Чугаљ, Сњежана Фатић, Мирослав Томић и Синиша Ненадић. Тривић је истакао да су чланови тима у сваком тренутку били на висини задатка.

- Узимајући у обзир просјек, успјешност пењања на Килиманџаро од 60 одсто, ми смо као тим изнад просјека и то је највећи наш заједнички резултат - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана