Како су Бањалучани посљедњи сазнали за Сарајевски атентат

ГС
Како су Бањалучани посљедњи сазнали за Сарајевски атентат

БАЊАЛУКА - Сарајевски атентат догодио се на данашњи дан, на велики српски православни празник Видовдан, 28. јуна 1914. године у Сарајеву. Тада су чланови организације “Млада Босна” убили надвојводу Франца Фердинанда, аустроугарског престолонасљедника и његову супругу Софију.

Занимљиво је да је Бањалука била међу посљедњим градовима у Европи која је сазнала за овај догађај, а причу о томе како је и зашто до тога дошло на свом „Фејсбук” профилу објавио је историчар из Бањалуке Зоран Пејашиновић.

Франц Фердинанд био је, наводи Пејашиновић, фанатик лова и неуморни сакупљач трофеја, али Бањалука је, додаје, имала свог ловца.

-Аустроугарски окружни начелник у граду био је Карло Милер. И он је волио лов, али његови трофеји били су зец, лисица, јаребица… Видовданског јутра 1914. Милер је отишао у лов, са планом да се поподне врати у град и прикључи соколским свечаностима. Наиме, код православне цркве заказан је велики соколски слет, до тада највећи у Крајини а, по некима, и у цијелој БиХ – појашњава Пејашиновић, пише портал БЛ уживо.

Већ од раног јутра, пише Пејашиновић, ка зборишту су се сливале хиљаде грађана и сељака многобројна ђачка омладина све три вјере,  те соколи из скоро цијеле Босне.

-Као што је најављено, скупу су се придружили и хрватски соколи. Како је забиљежио Милан Јанковић, „први пут је видјела Бањалука своју дјецу уједињену на својим улицама како пјевају ‘Хеј Словени’ и ступају уз звуке корачнице под истом соколском заставом’’. На слету се окупио и „цвет народне интелигенције”.  Изгледало је да ће то бити идиличан дан – каже Пејашиновић.

Послије ручка, ваљало је, додаје, поћи на Бањалучко поље и уживати у мјесецима припреманим вјежбама.

-Међутим, неки младићи у Сарајеву имали су другачије планове…

Из Сарајева је још прије поднева упућен шифровани телеграм са обавјештењем да је Гаврило Принцип одстријелио надвојводу. Међутим, само је окружни начелник имао „кључ” за дешифровање, па је Бањалука – међу посљедњим градовима у Европи – тек поподне, са Милеровим повратком из лова, сазнала да је Миљацка „однијела мостове” – наглашава Зоран Пејашиновић.

Трофеји

Армија посилних је о морбидном хобију надвојводе Франца Фердинанда, наводи Пејашиновић, водила прецизну евиденцију.

-Убио је, кажу, 274.899  животиња на разним континентима. Од фазана до емуа, тигрова и слонова. Рекорд му је, веле, 2.140 тих невиних бића у једном дану!!! Побио је цијелу Нојеву барку, можда и више, за један дан!!! Све док се кобног Видовдана и сам није нашао испред цијеви која бљује ватру…- истакао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана