Како Аргентинка и Бањалучанин промовишу љепоте Балкана

Анадолија
Foto: Анадолија

БАЊАЛУКА - Аргентинка Денис и њен супруг Јован Ландека, који живе у Бањалуци, путем налога на друштвеним мрежама под називом "Балкатинос" промовишу љепоте и живот на Балкану.

Они наводе да су латинско-балканска породица, а све је почело када су се упознали у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима, гдје су обоје радили. Бањалучанин Јован Ландека каже да су стицајем околности били комшије те да га је "његова прелијепа комшиница" позвала да оду на доручак и боље се упознају. Мислио је да иза тог позива стоји шала његових пријатеља, али то на срећу није био случај, тако да су се упознали, заљубили, вјенчали и сада живе у Бањалуци, а у међувремену су добили и кћерку.

-Балкатинос је профил који смо направили када смо доселили овдје. У суштини показује прави живот на Балкану, у БиХ, не оно што вам вијести приказују. Намјера је да покажемо стварни живот и промовишемо прелијепа мјеста која овдје постоје, као и да охрабримо људе из иностранства да дођу и посјете та мјеста - испричала је Денис.

Дуга је листа мјеста која су посјетили у БиХ, а међу њима су, између осталих, Национални парк Уна, Штрбачки бук, Мартин Брод, Тузла, тврђава у Сребренику, Бијељина, Јајце, Јањскци отоци, Шипово, Сарајево, Благај, Мостар… Кажу да нису били у Требињу, али планирају посјетити и тај град.

На питање шта јој се највише допада Денис је одговорила да је природае на првом мјесту.

-Природа је овдје тако очувана, путовали смо много свијетом и видјели смо многа мјеста, није превише гужва, није претрпано људима. На наплаћују вам туристичке цијене. За природне љепоте које смо обишли не наплаћују улазнице, а када одеш на друга мјеста мораш платити на примјер 20 евра само да видиш мали водопад. Овдје је цијела земља отворени парк и бесплатно је, то је невјероватно – каже она.

Нагласила је да се туризму може урадити много више и то је један од разлога зашто су покренули "Балкатинос", како би промовисали туризам.

-Мислим да ако би се туризам добро рекламирао и промовисао, БиХ би била пуна туриста, сваке године. Али ту треба још радити - казала је Денис.

Додала је да на срећу постоји много оних који снимају разне садржаје, а друштвене мреже помажу да се то прикаже.

Говорећи о садржајима које су подијелили на Инстаграму и Јутјуб каналу рекла је да су сви који је познају били веома изненађени када је рекла да се преселила у БиХ. Нису знали зашто је дошла, али су то схватили када су видјели какав је заправо живот овдје.

Нагласила је и да су многи људи су дошли у БиХ на одмор захваљујући профилу "Балкатинос". Тражили су савјете, видјели видеоматеријал који су објавили... Оно што им причињава највеће задовољство је када добију повратне коментаре да је неко дошао и да није знао да је БиХ таква. Нико од њих није имао негативан коментар или негативно искуство након посјете.

Денис је испричала да им је главни циљ био да промовишу ове просторе у Латинској Америци, односно у шпанском говорном подручју, јер, како каже, на шпанском језику има јако мало информација о БиХ. Након тога су људи у коментарима почели тражити садржаје на енглеском језику па су се одлучили да раде и то како би промовисали БиХ и пожељели свима добродошлицу. Према великом интересу, закључили су да би у будућности "Балкатиноси" могли постати много више, можда и остварити везу с туристичким агенцијама.

Кажу да много посла и нових ствари предстоји "Балкатиносима", али им је најважније да људи у БиХ знају да могу да их искористе ако желе да покажу нешто свијету па позивају оне који желе да подјеле нешто о БиХ да их слободно контактирају.

Након узбудљивог живота у Дубаију, посла, путовања Денис и Јована су се "смирили", а кажу да је ово одлично мјесто за заснивање породице, стицање свакодневне рутине, одласке на кафу, у шетњу, за играње вани с дјецом. Денис каже да је долазак у Бањалуку био нови почетак, али су већ сада превазиђена сва очекивања која је имала и све јој се јако свиђа.

 Тежак језик

Из свог града, Кордобе у Аргентини, отишла је прије 14 година тако да је навикла да не живи у домовини, а јако је везана за своју породицу која их често посјећује, а и они планирају посјету Аргентини. Денис каже да је ово постао њен дом.

Она и Јован комуницирају и на енглеском и на шпанском, а Денис и даље учи како да комуницира с локалним становништвом.

-Језик је баш тежак. Ја разумијем пуно, можда све, али је баш тешко кад морам да причам и морам да мислим шта кажем и када људи причају брзо, не могу да разумијем, али то је језик моје кћерке, учим полако сваки дан - рекла је Денис.

Денис и Јован су у Бањалуку дошли 2020. године, а на питање зашто су се одлучили да живе овдје Јован је одговорио да је то прије свега зато што је он одавде.

-Шалим се. Прије свега зато што је овдје јако сигурно, и даље смо у Европи, обзиром да обоје волимо да путујемо све нам је надохват руке, да ли аутом да ли чартер летови, али прије свега сигуран, породичан живот, тако да је то био једна од ствари која је била пресудна при доношењу одлуке да живимо овдје – нагласио је Јован.

Нема кајања

Каже да се до сада нису покајали због одлуке.

-У суштини јако смо задовољни животом овдје. Бог нас је благословио са кћеркицом, тако да за сад смо јако задовољни животом – каже Јован.

О плановима за будућност кажу да су научили да нема потребе да се планира много унапријед.

-То ћемо још да разматрамо, међутим обоје смо причали и жељели бисмо да наша кћерка, а касније, надам се, и дјеца, одрасту овдје, иду у школу, а послије ко зна -  рекао је Јован.

Денис је сунчан дан и долазак до обале Врбаса у Бањалуци с поломљеним ножним прстом искористила да припреми нову објаву за Инстаграм па ју је Јован фотографисао с натписом "Is sarma season over?" (Да ли је завршена сезона сарме?).

Осим о лијепим мјестима у БиХ Денис објављује и видеоматеријале који би странцима на духовит начин могли приближити начин живота на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана