Кафа у “Звјездицама” заслађена осмијехом

Јасмина Салопек
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Оспособљавање за рад у Омладинском кафеу “Звјездице” много значи младима са интелектуалним потешкоћама и испуњава их, а посјетиоци на овом мјесту могу да квалитетно проведу вријеме и попију најбољу кафу у граду. Ипак, “дјеца среће”, како их зову, кажу да кафић памти и боље дане, када је било више гостију.

Милана Ступар, професор специјалне едукације и рехабилитације Сервисни центар “Дајте нам шансу - Звјездице”, каже за “Глас Српске” да особама с интелектуалним потешкоћама оспособљавање за рад, уз помоћ терапеута или професионалног угоститеља представља огроман успјех и понос.

- Сам пројекат покренут је с циљем да корисницима и члановима удружења дају прилику да се оспособе у неким областима и занимањима која нису у вези са лицима са потешкоћама у развоју. Желимо да покажемо да особе са потешкоћама у развоју могу једнако добро да раде послове као и оне без потешкоћа - рекла је Ступарева. Како каже, сви који долазе свјесни су да у неком сегменту може доћи до отежане комуникације, али је ту увијек неко ко је задужен за надзор. Истиче да се да труде да свака наруџба прође без проблема и да сви буду задовољни. Казала је да кафић нема цјеновник.

- Свако би требало да остави онолико новца колико би пиће платио у неком другом кафићу, али нема проблема ни уколико неко нема да плати пиће. Циљ нам није да профитирамо, већ да дјеца добију обуку за радно оспособљавање, а процес обуке прошло је осам корисника. Тренутно је њих пет у процесу обуке - казала је Ступарева.

Радно вријеме, како каже, зависи од индивидуалних могућности, а све се прилагођава појединачним способностима, односно, колико који корисник може да ради.

- Дајемо могућност да наши полазници имају и слободно вријеме за неке друге активности. Углавном буду по двоје у смјени, а некада и самостално са конобаром, све у зависности од периода године - појаснила је Ступарева.

Када праве смјене, како каже, настоје да формирају функционалне групе по двоје, јер имају корисници са проблемима вербалне комуникације који се одлично сналазе у раду.

- Са друге стране има оних који се теже сналазе у раду, али имају веома добру комуникацију са окружењем - додала је Ступарева.

Све ово са осмијехом потврђује и Сергеј Томашевић (19) док за шанком прави кафу. Сергеј је од децембра прошле године задужен за спремање кафе у кафићу “Звјездица” у Дому омладине.

- Жао ми је што нам не долази више омладине. Мени је овдје лијепо, али би било још љепше да имамо више гостију. Ипак могу рећи да Бањалука има људе који имају осјећај за нас - наглашава Томашевић.

Како каже, кафу је научио правити за један дан. Најдраже му је да спрема капучино, јер може да покаже креативност.

- Гостију посљедњих дана мањка, али се трудимо на све начине да кафић опстане. Свјесни смо колико то значи младима са потешкоћама. Опет, разумијем и младе који желе да посјете и друге локале, али понекад им која кафа овдје неће шкодити - поручио је Сергеј.

Почетак

Омладински кафе “Звјездица” у склопу Дома омладине почео је да ради 15. марта 2022. Пружа прилику младима са потешкоћама у развоју да се обучавају у припремању и служењу разних напитака, али и да покажу да су корисни у друштву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана