Кафа и колачи слађи уз “Глас Српске”

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Спој традиције и модерног даје бајковит изглед посластичарници и играоници “Медено”, а у ушушканом кутку овог чаробног локала зидове красе странице књига и новина, међу којима доминирају текстови “Гласа Српске”, а кафа и колачи слађи су уз наш дневни лист.

Власница “Меденог” Татјана Кнежевић каже за “Глас Српске” да је гостима најзабавнији управо кутак са новинама и књигама.

- Прва ствар коју сам хтјела да буде у локалу је кутак са књигама и гости су одушевљени, јер је то нешто другачије - рекла је Кнежевићева. У посљедње вријеме, како каже, у дубини душе тежимо ка томе да се вратимо традицији.

- Јутарња кафа прије пословних обавеза не може да прође без листања дневних новина, а “Глас Српске” је за већину Бањалучана незаобилазан почетак дана. Тако је настала идеја да имамо кутак са новинама како би гости уз јутарњу кафу добили правовремене и тачне информације из правих папирних новина - каже Кнежевићева. С обзиром на то да је “Глас Српске” најстарији дневни лист не само у Српској него и у БиХ, није се случајно нашао на централном мјесту. Првобитна идеја је била, како је рекла, да кутак са новинама буде “селфи кутак”.

- Предложила сам архитекти да ставимо столић и двије столице. Вјерујте да је баш то мјесто омиљено свима, скоро увијек је заузето, а многи “баце око” и на наслове на зидовима - рекла је Кнежевићева. Издвојене наслове и чланке из новина који су завршили на зиду, како каже, пажљиво је бирала.

- Покривене су разне теме, од кулинарских, спортских, информативних, културних, заиста свашта има - рекла је Кнежевићева. Локал је специфичан по томе што има више кутака. Каже да је дио идеја пронашла на интернету, а дио су само њене.

- Локал, у суштини, представља дио мене па сам направила кутак са књигама, јер много волим да читам. Данас постоје електронске књиге, а ја сам жељела да направим такав амбијент да госта подстакне да се врати 10, 15, 20 година уназад - рекла је Кнежевићева. Један зид красе гоблени, а на њему је текстура попут бакиног хекланог столњака.

Ту је и кутак са сликама старе Бањалуке и старим столицама, док је преко пута модеран шанк. Власница “Меденог” казала је да је раније снимала док прави колаче код куће, па “качила” снимке на “Инстаграм”.

- Одувијек сам жељела да имам посластичарницу. Све је кренуло од прабаке које је врсна куварица, па смо онда бака, мама, па и ја додавале увијек нешто ново. Спојиле смо традицију и модерно - рекла је Кнежевићева.

У “Меденом” имају делиције рађене по посебној рецептури.

- Посебно издвајамо торту “медена чаролија”, а имамо разне врсте сутлијаша, са преливима, брауни, десерт са пистацијом по нашој рецептури и још много тога - рекла је Кнежевићева.

Ћирилица

Татјана Кнежевић каже да је хтјела да име локала буде кратко, звучно и искључиво на ћирилици.

- Сви наши колачи су медени, па је тако настало и име “Медено”. С обзиром на то да је ћирилица наше писмо, хтјела сам да име локала пише ћирилицом. Генерално, сматрам да би требало да користимо ћирилицу кад год је могуће - рекла је Кнежевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана