Јутарњи и поподневни шпицеви излуђују возаче

Весна Поповић
Јутарњи и поподневни шпицеви излуђују возаче

Бањалука - Градом дневно прође око 100.000 возила, а стајање у дугим колонама, помјерање по један метар сваких пет минута свакодневна је слика саобраћајних шпицева на великом броју саобраћајница.

Овај проблем је најизраженији у јутарњим и послијеподневним часовима.

Возачи тврде да је највише загушен саобраћај у ужем центру града, на саобраћајницама поред књижаре "Култура" према Тргу Крајине, те код зграда Народног позоришта РС и Владе РС.

Кажу да су километарски застоји постали правило, а не изузетак на западном транзиту између кружних токова према Лаушу и Петрићевцу, затим од кружног тока према Петрићевцу, према насељу Трн или на главној саобраћајници из правца Лазарева до раскрснице код Ребровачке цркве.

Јелена Вуковић из насеља Паприковац је навела да јој послије 16 часова, за повратак кући само на дијелу западног транзита између два кружна тока потребно најмање 20 минута.

-  Било је дана када сам на тој релацији провела и по пола сата - рекла је Вуковићева.

Додала је да у то вријеме не иде у центар града, осим у случају пријеке потребе.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је казао да кроз западни транзит у току 24 часа прође око 20.000 возила, док се на градским  саобраћајницама радним данима креће око 100.000 возила.

- На територији града регистровано је 65.000 путничких моторних возила а укључујући аутобусе, камионе и мотоцикле и слично тај број се пење на 81.000. Поред свега тога, годишње у Бањалуци се евидентира 2.000 новорегистрованих возила, плус 1.200 нових возача учесника у саобраћају - додао је Јаћимовић.

Нагласио је да је проблем саобраћајних гужви немогуће ријешити без великих новчаних улагања у саобраћајну инфраструктуру.

- Чак и када се обезбиједи новац упадамо у дуготрајне процесе рјешавање имовинско-правних односа тако да је ту ситуацију тешко промијенити преко ноћи - рекао је Јаћимовић.

У Градској управи тврде да проблем са саобраћајним гужвама на подручју града не постоји, већ да у току дана у два наврта по петнаестак минута присутно повећано саобраћајно оптерећење и то ујутру од 7.40 до осам часова и поподне од 16.10 до 16.30.

Казали су да саобраћајно оптерећење смањују  на два начина, грађевинским интервенцијама и саобраћајно-техничким мјерама.

Мјере

У Градској управи су подсјетили да је проток саобраћаја претходних година олакшан изградњом десне саобраћајне трака из смјера "Топлане", кружног тока код Градског моста, проширењем саобраћајне траке код књижаре "Култура" и постављањем монтажних кружних токова. Формирани су "зелени таласи" од "Екватора" до зграде Владе, на потезу од Гундулићеве до Видовданске улице, од сервиса "Видовић" до раскрснице са улицом Олимпијских побједника.

Промијењен је начин рада семафора на раскрсницама улица Јована Дучића – Вука Караџића, Триве Амелице – Краља Петра Другог, Милана Радмана - Краља Петра Другог, Мајке Југовића – Булевар војводе Степе Степановића - код Студентског дома, Карађорђеве – Др Јована Рашковића - код "Сирана". Семафори код Народног позоришта РС и старе зграде владе раде по посебном режиму од 15.50 до 16.30.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана