Још један протест у Бањалуци, траже заостале исплате

Јасмина Салопек
Foto: Јасмина Салопек

БАЊАЛУКА - Незадовољни родитељи и старатељи дјеце са потешкоћама у развоју испред Градске управе траже своја права и заостале исплате за туђу његу и помоћ, личне инвалиднине и јавни превоз.

Родитељ дјечака са аутизмом Александар Кљајић истакао је да има 5.500 корисника туђе његе и помоћи, те да су само неки од њих данас дошли "по своје".

- Нас не занима скупштинска већина ни градоначелник, занима нас и желимо само оно што нам припада - рекао је Кљајић.

Додао је да им пет мјесеци касни накнада за превоз.

- Било би добро да само ова касни, али касни нам и надокнада за туђу његу и помоћ као и лична инвалиднина дјетета - казао је он.

Родитељи истичу да их не интересује  нити једна полотичка партија и опција, већ траже да се поштују њихова права.

Подршку Кљајићу пружила је и Ивона Шункић, мајка дјечака који је стоодстотни инвалид.

- Неки људи раде, али неки људи не могу радити и морају бити уз своје дијете стално, те живе од социјалне помоћи - нагласила је она, те додала да, уколико се средства не исплате до 20. јануара имаће закашњење од два мјесеца за туђу његу и помоћ и инвалиднине што је око 800 КМ.

Градоначелник Драшко Станивуковић изашао је међу  родитеље и старатеље, правдајући се да нема подршку скупштинске већине. Ова његова изјава изазвала је бурну реакцију окупљених због чега је дошло до жустре расправе.

Након дуже расправе, Станивуковић је рекао да у потпуности разумије ове родитеље, али да су у већини случајева њему руке везане. 

- Они су љути на све и са пуним правом траже оно што их сљедује - рекао је он те додао да све што дешава у Бањалуци вјероватно смишљено од стране појединих одборника који желе да створе политичко "блато".

Међу родитеље, како је рекао Станивуковић, требала је да изађе и директорица Центра за социјални рад, али и неки одборници због којих је дошло до обуставе исплата. 

- Урадио сам оно што је до нас. Пронашао сам новац који је потребан, а са друге стране, предложили смо документ којим се предвиђа исплата средстава, али све зависи од сједнице на којој се већина проблема може ријешити - додао је Станивуковић.

Подсјећамо, данас су у граду на Врбасу протестовали и таксисти као знак упозорења због изгубљених стајалишта на неколико локација у ужем градском језгру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана