"Јежева кућица” седам деценија други дом дјеци

Илијана Божић
"Јежева кућица” седам деценија други дом дјеци

БАЊАЛУКА - Најстарији градски вртић “Јежева кућица” основан је давне 1949. године с циљем да ту радници Фабрике дувана остављају своје малишане али од тада је генерацијама дјеце из свих дијелова града други топао дом. И тако већ седам деценија.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић нагласила је да је поносна на колеге које улажу много љубави и труда радећи са 48 дјечака и дјевојчица који свакодневно бораве у “Јежевој кућици”. 

- Жељели смо да наше репрезентативно обданиште свој 70. рођендан дочека у новом руху, што смо и успјели захваљујући Градској управи која је заједно са УНДП-ом уложила средства за реновирање. Урађена је термоизолација и замјена крова, вањске столарије, те постављена фасадна облога - рекла је Куртиновићева.

Нагласила да  се у склопу дворишта које краси “Јежеву кућицу” налази објекат који је руиниран.

- Тренутно се ради пројектна документација, а план је да се направи простор за двије васпитно-образовне групе са свим пропратним просторијама чиме би се проширили капацитети.  Тада би још 48 малишана овдје пронашло топли кутак испуњен љубављу. Нови “Јежурко” би примио 18 дјеце у јасличку групу и 30 у мјешовиту - казала је Куртиновићева.

Истакла је да је у току санација “Колибрија”, те да би Куљани и Ада ускоро требало да добију нова обданишта чиме би се обезбиједило 700 нових мјеста за најмлађе.

- Немјерљив је утицај предшколског васпитања и образовања. Велико је задовољство када видимо да смо заједно са родитељима дијете усмјерили на прави пут. Они су нешто најчистије, имају све позитивне особине и племенитост,  а ми смо ту да те вјештине одржавамо и унапређујемо - рекла је Куртиновићева.

Да је љубав потребна за рад са најмлађима “Гласу Српске” је потврдила главна васпитачица вртића “Јежева кућица” Дајана Алексић.

- Поносни смо што радимо у најстаријем бањалучком обданишту. Трудимо се да наше мале другаре научимо новим знањима, а рад је бољи и квалитетнији након што је објекат реновиран. Много нам је топлије, а дјеца су задовољнија и срећнија - рекла је Алексићева.

 

Приредба

Свечаном академијом, која ће се одржати у Банском двору у петак са почетком у 18 часова, малишани и васпитачи “Јежеве кућице”  обиљежиће 70.  рођендан и прославити крсну славу Светог Николу.

- Приредбе су прилика да  наши малишани покажу све оно на чему су их васпитачи научили. Представиће се фолклором, пјесмама и драмском изведбом - рекла је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана