Јеврејска општина Бањалука обиљежила 75 година независности државе Израел

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Јеврејска општина Бањалука вечерас је свечаном академијом обиљежила 75 година независности државе Израел.

Предсједник Јеврејске општине Бањалука Александра Стевандић истакла је значај ове манифестације јер се први пут одржава на овим просторима.

"Прослава Дана независности је национални празник Израела који се не слави у држави гдје Јевреји живе у дијаспори. Ово је први пут да на простору Балкана, чак и Европе, организујемо ову значајну годишњицу", рекла је Стевандићева новинарима.

Она је изразила задовољство што је ова манифестација окупила бројне званичнике републичких, али и градских институција, као и представнике јеврејских општина из региона.

"Надам се да ћемо и сљедеће године наставити са овом традицијом, те да ће то да буде још један начин како да продубимо пријатељство које српски и јеврејски народ његује годинама", рекла је Стевандићева.

Она је навела и да је Јеврејска општина Бањалука први пут установила додјелу плакета за дугогодишњи допринос развоју и унапређењу односа између јеврејског и српског народа, као и раду и развоју Општине.

Плакета је ове године додијељена постхумно Арие Ливнеу и предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел рекао је да је историја јеврејског народа дуга близу 4.000 година и сама по себи пркоси свим постојећим покушајима тоталног уништења тог народа, још од времена Египта, па до нацистичке Њемачке.

"Српски народ има причу о Косову и сада су велики притисци да изда свој идентитет, а Јевреји су имали ту причу задњих 2.000 година, али један стих их је увек водио ка правом путу, а он гласи 'Јерусалиме, ако те заборавим, нека ме заборави моја десница'", рекао је Асиел.

Он је напоменуо да се јеврејски народ послије 2.000 година вратио у своју прапостојбину и тиме показао да је то могуће.

Поводом обиљежавања овог националног празника, на објекту Културног центра Бански двор, гдје је одржана Академија, приказане су и видео пројекције фотографија из Израела, уз музичку нумеру "Јерусалим од злата". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана