Jедна од најуспјешнијих година од оснивања КУД-а “Пискавица”

Милош Васиљевић
Jедна од најуспјешнијих година од оснивања КУД-а “Пискавица”

БАЊАЛУКА - Како би обичаје отргли од заборава, чланови Културно-умјетничког друштва (КУД) “Пискавица” кроз пјесму и игру више од двије деценије баштине традицију Поткозарја. Преносе је с кољена на кољено, а у 2023. години имали су прегршт успјешних наступа гдје је акценат стављен на раду са најмлађима.

Више од 200 чланова, колико броји овај КУД, пронио је славу своје мјесне заједнице и Бањалуке гдје год да су се појавили, а лани су наступали и у земљама бивше Југославије, али и широм Европе. Секретар КУД-а Мирко Арамбашић казао је за “Глас Српске” да је у 2023. години било толико позива да на све нису могли одговорити. Ипак, као посебну манифестацију издваја учешће на 63. Међународном фестивалу фолклора у Словачкој гдје су се публици представили са густо плетеним козарачким колом.

- Осим домаћина, ту су били и фолклораши из Чешке, Непала и Јужне Кореје који су наступима увеличали догађај. Манифестација је ослоњена на традицију, да буде што ближе изворном фолклору - казао је Арамбашић и додао да је драж таквих фестивала то што ће домаћини узвратити посјету.

Према његовим ријечима, циљ КУД-а “Пискавица” је да фолклор уђе у сваку кућу и буде неизоставан дио традиције. Због тога ће ово друштво бити дио великог пројекта “Путеви традиције” у оквиру којег ће дјеца из урбаних средина имати прилику да науче чари фолклора, да се упознају са изворном пјесмом, обичајима, а подржала их је и Туристичка организација града.

- Ускоро ћемо имати прилику да угостимо старије групе предшколског узраста као и основце, да им приближимо шта је фолклор, а већ имамо договор са једним вртићем. То је важно из више разлога, а превасходно да се вратимо изворним вриједностима, да знају играти коло, запјевати, а што је најбитније да наши обичаји допру до најмлађих - рекао је Арамбашић.

Да су њихове активности интересантне и ван оквира наше земље, потврдили су гости из Малте и Словеније које су лани посјетили ово поткозарско село, те су се увјерили шта то крију српски обичаји.

- И ове године имамо најаве туриста из Малте, јер људи који су већ били код нас одушевили су се нашим односом према традицији. Импресионирало их је како прослављамо славу, али и наша љубав према фолклору, који не зна за границе, али ни за старосну доб - рекао је Арамбашић.

КУД “Пискавица” организовао је годишњи концерт, као круну учињеног у прошлој години, а протекао је у знаку хуманости, али и братимљења. Арамбашић је истакао да је 2023. година једна од најуспјешнијих до оснивања.

 - Сав новац који смо прикупили на концерту дарован је за лијечење нашег суграђанина, а озваничили смо двије деценије сарадње са братским КУД-ом “Браћа Толеви” из Ђевђелије - рекао је Арамбашић додавши да ће и ове године учествовати на зимском прелу у Горњој Пискавици.

Понос родитеља

Мирко Арамбашић је подсјетио да поводом Православне нове године организован дјечији новогодишњи концерт, а Светосавски дом у Пискавици био је пун.

- Када на лицу родитеља видите понос, јер њихова дјеца одрастају у патријархалном духу, знате да оно што радите има смисла. Најмлађи чланови нашег друштва су се потрудили да наступ буде на завидном нивоу, а сви који су били на концерту могли су да уживају - рекао је Арамбашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана