Јавној кухињи потребна помоћ добрих људи

Невена Рељић
Јавној кухињи потребна помоћ добрих људи

БАЊАЛУКА - Градска организација Црвеног крста Бањалука покренула је хуманитарни број 1435 у “м:тел” мобилној и фиксној мрежи који ће бити активан до 28. фебруара. Цијена позива је двије КМ, а прикупљени новац биће употријебљен за развој јавне кухиње.

Секретар Градске организације Црвеног крста Бањалука Жељкица Илић рекла је за “Глас Српске” да су се на овај потез одлучили јер имају свакодневно велики број корисника којима је ово једини оброк у току дана.

- Имамо 440 корисника сваки дан, осим недјељом. Суботом спремимо пола хљеба за недјељу, а уколико имамо донација, онда сервирамо и нешто конзервирано - казала је Илићева.

Додала је да је, осим хране, потребан новац да би била купљена нова опрема у кухињи као што су шерпе, лонци, казани, бојлери и друге ствари. Нагласила је да се у вријеме празника труде да припреме што бољи и квалитетнији оброк за социјално угрожене кориснике.

- На основу прикупљених средстава подијелимо и додатни оброк. Наравно да и бескућницима, који нам дођу и траже оброк, никада нисмо затворили врата, нико није отишао гладан - навела је Илићева.

Подсјетила је да са Градском управом сваке године потписују уговор о томе колико ће корисника бити у јавној кухињи, а неријетко град додјељује и донације.

- Центар за социјални рад прави социјалну карту и на основу ње одређује списак корисника јавне кухиње. Нико не може доћи у кухињу без картице, а да би картицу добио, прво треба да се јави у Центар за социјални рад - рекла је Илићева.

Додала је да се зна тачан број суграђана који добијају оброк те да су донације хуманих људи увијек добродошле.

- Опстајемо захваљујући помоћи добрих људи јер немамо сталан извор финансирања. Прихватамо и донације у намирницама као што су брашно, уље, шећер, со и друге. Не примамо донације, рецимо, ако неком остане послије свадбе или сахране - рекла је Илићева.

Истиче да их редовно посјећује и контролише инспекција која провјерава да ли све намирнице имају потврду о исправности.

Уз то, Илићева каже да је Градска организација Црвеног крста учесник бројних хуманитарних и едукативних акција кроз које се млади људи обучавају како да буду солидарни и помажу заједници.

- Такође, и у ванредним ситуацијама волонтери Црвеног крста били су активни и помагали како би систем функционисао у тим тешким ситуацијама као што је сада тренутно, док траје пандемија вируса корона - закључила је Илићева.

Земљотрес

Градска организација Црвеног крста недавно је доставила помоћ Костајници и Козарској Дубици које још муку муче са посљедицама разорног земљотреса крајем децембра 2020. године. Поред обуће коју је донирала Творница обуће “Бема”, однијели су прехрамбене и хигијенске пакете, ћебад, средства за дезинфекцију и друге потрепштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана