Јавни сатови су за многе симбол Бањалуке: Украс града и мјесто за састанке

Невена Рељић
Јавни сатови су за многе симбол Бањалуке: Украс града и мјесто за састанке

БАЊАЛУКА - Тргове, шеталишта и паркове у граду краси десет јавних сатова које одржава Одјељење за комуналне послове.

Из овог одјељења рекли су за “Глас Српске” да је на посљедњем јавном тендеру за одржавање сатова изабрана фирма “Вип електро”.

- У буџету града за 2020. годину планирано је 10.000 КМ на годишњем нивоу, односно 30.000 КМ на три године. Дакле, вриједност уговорених радова је 9.873 КМ годишње са оквирним споразумом на три године - казао је шеф Одсјека за инвестиције и одржавање Бранко Мишић.

Додао је да у посљедње вријеме нису забиљежени већи кварови на сатовима.

- Споменуо бих сат у улице Триве Амелице који 1. децембра ове године није радио због нестанка струје - нагласио је Мишић.

Он је нагласио да су захвални грађанима који сва оштећења или недостатке на сатовима пријављују надлежним службама.

- Град нема информацију гдје и шта је у квару или ако је нешто оштећено. Због тога благовремено добијеним информацијама скраћујемо вријеме давања налога фирмама за отклањање кварова и враћања у исправно стање - истакао је Мишић.

Све кварове на јавним часовницима, расвјети, као и оштећења на комуналној инфраструктури грађани могу пријавити путем апликације “Грађанска патрола”, али и путем и-мејла: [email protected]  те на број телефона 051/244-593.

Сви сатови морају најмање два пута годишње да се подешавају и то приликом преласка са љетног на зимско рачунање времена и обрнуто.

Осим што показују тачно вријеме и уљепшавају градске улице, јавни сатови су и данас оријентир и мјесто за пријатељске или љубавне састанке, а сваки од њих има и своју причу. Многи суграђани редовно провјеравају и подешавају тачно вријеме према јавним сатовима.

Прије неколико година праву пометњу је изазвао “нестанак” сата који се налазио на раскрсници улица Мајке Југовића и Десанке Максимовић, недалеко од бензинске пумпе “Еуро бенц”. Становници Старчевице забринули су се да је сат украден, али се убрзо сазнало да је одвезен на поправку.

Криви сат

Иако му то није званично име, часовник који се налази у центру града сви зову Криви сат. Овај јавни сат, након земљотреса који је задесио Бањалуку 1969. године, остао је стално подешен да показује девет часова и 11 минута, вријеме у које је живот у Бањалуци стао. Остао је као спомен-обиљежје на овај немили догађај и главно је мјесто оријентације и састајања у граду. Готово да нема Бањалучанина који није бар једном заказао састанак уз ријечи: “Чекам те код Кривог сата”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана