Јавни градски превоз од понедјељка стартује у пуном капацитету: Маске и размак најбољи сапутници

Маја Станојевић
Јавни градски превоз од понедјељка стартује у пуном капацитету: Маске и размак најбољи сапутници

БАЊАЛУКА - Јавни градски превоз од понедјељка враћа се у редован режим рада и први пут од марта и избијања епидемије вируса корона радиће пуним капацитетом, те ће грађани моћи да путују по зимском реду вожње.

Институт за јавно здравство РС донио је ажурирано упутство за постепено ублажавање мјера за јавни и међуградски превоз, којим су дефинисане обавезе и препоруке за грађане и предузећа која обављају превоз.

Према препорукама Института прописане су мјере према којима су путници обавезни да носе маске, те се препоручује постављање физичке баријере између возачког мјеста и путника (од плексигласа или сличног материјала), а у неким изузетним случајевима возачи могу користити и визир.

- У аутобус се улази на једна врата, а излази искључиво на друга. Уколико аутобус има једна врата, прво излазе путници из аутобуса, а затим улазе други путници - препоручено је из Института за јавно здравство. Додаје се да је дезинфекција обавезна.

Из Одјељења за саобраћај и путеве наглашавају да ће, с обзиром на најављено скраћење часова у школама, у договору са превозницима, од 1. до 10. септембра биће анализиран режим полазака аутобуса, како би се правовремено ускладили термини полазака са новим смјенама у основним и средњим школама.

Директор “Павловић турса” Горан Старчевић казао је за “Глас Српске” да се, према упутствима надлежних органа, капацитети аутобуса могу користити сто одсто.

- У нашој ситуацији није изводљиво ограничавати капацитете без економског програма који би омогућио тако нешто. Свјесни смо да аутобус представља ризичан затворени простор, али управо због те чињенице сви корисници таквог простора превенцијом доводе до тога да се он до сада показао као безбједан простор, који ће, вјерујем такав и остати. Превозници чишћењем и дезинфекцијом аутобуса, а путници ношењем заштитних маски, личном дезинфекцијом, избјегавањем непотребних радњи и поступака приликом вожње, заједно доприносимо да аутобус буде безбједан простор са становишта могућности заразе вирусом корона - рекао је Старчевић.

Ред вожње

Зимски ред вожње градског и приградског превоза почиње од 31. августа, на начин сличан ономе прије ванредне ситуације.

- Викендом ће се на појединим аутобуским линијама задржати одређена врста редукције. Све промјене ће благовремено бити истакнуте на нашим продајним мјестима, у аутобусима, као и на нашој интернет страници - рекао је Горан Старчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана