Јасна Бркић, замјеник градоначелника: Нема додатних параза Дом здравља

Весна Поповић
Јасна Бркић, замјеник градоначелника: Нема додатних параза Дом здравља

Бањалука - Пребацивање Дома здравља у надлежност локалне заједнице представљало би нови терет за град, а у буџету нема додатних пара за финансирање ове здравствене установе.

Ово је у петак послије сједнице Скупштине града изјавила замјеник градоначелника Јасна Бркић коментаришући најављене планове Владе РС да здравствене установе пређу на трезорско пословање.

- Градска управа је још приликом разматрања нацрта економске политике за 2016. годину на то упозорила Министарство здравља. Буџетом града у овој години нису планирана додатна средства за рад Дома здравља, мимо редовних обавеза које је град имао и ранијих година - казала је Бркићева.

Сматра да уколико дође до враћања Дома здравља у надлежност града неће се десити исти сценарио као са градском "Топланом" која је "враћена" са вишемилионским губицима.

Одборник Уједињене Српске Миленко Јаћимовић је рекао да са оваквим пуњењем буџета Бањалука, као највећа локална заједница у РС, то сигурно не би могла издржати.

Одборник ПДП-а у Зоран Талић је рекао да ако Дом здравља буде враћен, губици постају одговорност града.

- Треба се ићи у правцу да се институције које се тренутно потпуно ослањају на буџет града осамостаљују, а не да стварамо нове обавезе - казао је Талић.

Скупштина је једногласно усвојила одлуку о прерасподјели средстава у буџету града за 2015. годину, која је омогућила да Центар за социјални рад и Центар за предшколско васпитање и образовање добију још 839.000 КМ којима ће измирити своје обавезе из прошле године.

Одборници су усвојили и одлуку о висини вриједности непокретности по зонама у граду за 2016. годину на основу које ће се обрачунавати порез.

Скупштина је дала зелено свјетло за већи број просторно планских докумената међу којима је и измјена дијела Регулационог плана за простор гдје је некад била зграда Радија Бањалуке односно Радија РС. Ове измјене дозвољавају изградњу угоститељских садржаја. Постојећа два објекта се морају задржати, али умјесто реконструкције, могу се срушити и на њиховом мјесту изградити нови, али се мора задржати спратност коју су заграде имале и раније.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић на актуелном часу поново је поменуо да није добио тражене одговоре у вези са радом градске "Топлане".

-  У писменом одговору директор Мићо Миловановић је рекао да нема обавезу да одговоре доставља одборницима - рекао је Мирошљевић и навео да мазут који се користи у себи садржи више воде него што то закон дозвољава.

Одбијена замјена

Скупштина града није усвојила приједлог одлуке о давању сагласности за замјену некретнина града са предузећем "Реград". Ријеч је о парцели на којој је игралиште Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Душко Рачић је рекао да ту парцелу ученици користе као спортски терен и да то предузеће планира да ту изгради стамбену зграду, чиме би школа остала без игралишта.

Мјесечне карте

Начелник Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да уколико дође до промјене цијене горива за 15 одсто, разматраће се и промјена цијене мјесечних карата у градском јавном превозу.

Анексом уговора, потписаним у петак, у Градској управи са представницима превозника дефинисан је, између осталог, механизам за корекције цијене карата на начин да уколико дође до промјене цијене горива за минимално 15 одсто, у року од три дана се мора утврдити корекција цијена карата и за њу затражити сагласност града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана