Јанићија Јаћимовић (82), један од најстаријих кројача у Српској: Са “сингерицом” другује шест деценија

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Јанићија Јаћимовић (82) један је од најстаријих кројача у Српској, а са шиваћом машином другује пуних шест деценија и тако планира све даље док га здравље буде служило.

У  временима прије рата људи су шили одијела и то углавном елита, прича Јаћимовић за “Глас Српске” и истиче да он и његова покојна супруга нису стизали свима да изађу у сусрет колико је било наруџби. А данас, потпуно другачија слика. Мало је оних који шију, углавном се одлучују за куповину одијела слабијег квалитета.

- Учио сам занат, дан у школи дан код занатлије. Волим свој посао, а ка­д год сам могао, послије наставе бих одлазио код мајстора. Нисам гледао на сат, него сам хтио да научим - рекао је Јаћимовић.

Прича да су занатлије данас у великом проблему, јер мало коме требају њихове услуге, а слабо се улаже да се занати унаприједе.

 - Нажалост данас сви јуре у кафану и кладионицу, а занатство је мало коме интересантно. Често се питам гдје то води, али и у макар малој мјери занатлије ће увијек бити потребне друштву - рекао је Јаћимовић.

Он се са носталгијом присјећа златног доба када су се одијела искључиво шила.

 - Прије рата смо имали унапријед све наручено и по три мјесеца су наруџбе чекале. Сада углавном доносе панталоне да им скратим или закрпим - прича Јаћимовић.

Иако одијело не чини човјека, знало се и тада ко носи такве одјевне предмете.

 - Раније сам радио само одијела и то докторима, професорима, банкарима и директорима, а данас и они купују кинеско - каже ова старина.

Јаћимовић, који је најстарији кројач у граду, али и много шире, прву радњу је отворио давне 1970. године, одмах послије земљотреса и од тада скоро сваки дан проводи за “сингерицом”.

Од 1996. године његово радно мјесто је у једном киоску, који се налази у близини предузећа “Водовод” гдје многи Бањалучани већ по навици одлазе када им затребају кројачке услуге.

- С обзиром на то да је овдје у плану нова зграда бићу принуђен сам да напустим овај простор, што ми је веома тешко пало јер је народ овдје на мене научио. Дају ми нови простор у Лазареву, али то ми не одговара и још не знам шта ће бити - рекао је Јаћимовић који је забринут за будућност овог, али и осталих заната који полако изумиру.

Порука младима

Јанићија Јаћимовић рекао је да млади људи треба да се профилишу према неком занату, а не да чекају да успјех и новац падне с неба.

- Поручио бих им да оставе паметне телефоне, јер они упропастише свијет. Људи више не причају, ни млади ни стари, само типкају. Гдје то води, питам се. Ако се усмјере према било којем занату, могу пристојно да живе, али од губљења времена нема ништа - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана