Јагода Пантелић из Хазића на Мањачи зиму дочекала у трошној кући

Јана Кезић
Јагода Пантелић из Хазића на Мањачи зиму дочекала у трошној кући

БАЊАЛУКА - У селу Хазићи, удаљеном око осам километара од Стричића на платоу Мањаче, у трошној кући, без воде и основних услова за живот, сама живи Јагода Пантелић (56), којој је потребна помоћ добрих људи како би добила нови дом.

Јагода није завршила школу, те је неписмена, а с обзиром на то да нема отворен жиро-рачун у банци, ову акцију покренуо је њен комшија Драго Гламочанин. Наиме, Драго је родом из Трамошње, а у Аустрији је провео радни вијек па се након више од три деценије недавно доселио у Хазиће.

Како је рекао, у Хазићима планира да отвори фарму у близини Јагодиног имања.

- Стицајем околности постао сам Јагодин комшија и увјерио се да је то пријатна и вриједна жена, али материјално угрожена. Нисам могао гледати кућу у којој живи и нисам остао равнодушан, па сам самоиницијативно одлучио да покренем хуманитарну акцију, како би јој се направила нова кућа - казао је Гламочанин. Објаснио је да је на свом “Фејсбук” профилу (Драго Гламочанин) објавио видео-снимак трошне куће у којој Јагода тренутно живи, како би се сви и сами могли увјерити у каквим условима проводи зимске дане. Испричао је да Јагода живи тешко и то само од социјалне помоћи у износу од 170 КМ. Истакао је да има кћерку и четворо унучади, али ни они сами ниси у доброј ситуацији да би њој могли помоћи.

- Циљ је да јој се направи нова кућа и ништа мање од тога, јер ако се кућа не доврши и не уради до краја, није ништа урађено - казао је Гламочанин. Објаснио је да су размишљали и о реновирању старе куће, али су дошли до закључка да је лакше, боље и јефтиније направити потпуно нову.

- Стара кућа је на забаченом мјесту, далеко од пута, а с обзиром да Јагода има земљу коју је наслиједила од мужа и свекра, ближе пута, план је да се нова кућа од око 60 квадрата, направи на новој локацији - рекао је Гламочанин. Објаснио је да су се одлучили на приземље и кров на једну воду, јер је једноставнија и мање кошта.

- Помоћ добрих људи добро је дошла у новцу и материјалу, али с материјалом морамо бити опрезни, да не би скупили нечег вишка, а да нешто друго немамо - рекао је Гламочанин.

Истакао је да Јагода, али и остали мјештани тог села немају воду па би сви били срећни када би се и тај проблем ријешио, те би се на тај начин вратило из много људи из дијаспоре на своја родна огњишта.

- Кућа је шупља са свих страна и џабе је ложити ватру. Јагода је тренутно болесна па смо је моје жена и ја довели да буде с нама док се не опорави - казао је Гламочанин. Истакао је да се нада да ће ова акција успјети.

- Умјесто да помогну многи се подсмијавају, а то ме је подстакло да јој помогнемо - казао је Гламочанин.

Контакт

Драго Гламочанин каже да сви који желе помоћи Јагоди, како би добила нови дом, то могу учинити уплатом новца или донирањем материјала, а све информације могу добити на контакт телефон 065/354-086.

- Без обзира да ли ће се то некоме свидјети или не све иде преко мене, јер она нема никакав рачун у банци, а ја знам шта радим - рекао је Гламочанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана